Cata energie consuma masina mea de spalat?

Cata energie consuma masina mea de spalat? Cata energie consuma masina mea de spalat?

Sa ai o masina de spalat rufe a devenit un lucru la ordinea zilei. Este un echipament indispensabil in familiile de orice dimensiune. Spala haine de orice fel de tesatura si poate chiar sa le usuce. Dar cate energie consuma o masina de spalat rufe?

In functie de tipul de masina si de modul in care o folosesti, consumul de energie poate fi semnificativ.

Cati wati foloseste o masina de spalat pe ora?

Acest parametru iti poate oferi o estimare destul de exacta a consumului real de energie. Totusi la masinile de spalat nu este atat de simplu.

WATT-ii masinilor de spalat acopera o gama uriasa, de la 300 de watts pe ora pentru cele mai eficiente pana la 1500 watts pentru cele mai putin eficiente. Varsta masinii este de asemenea un parametru important, pentru ca masinile de spalat moderne sunt in general mai eficiente decat modelele mai vechi. Standardele de eficeinta energetica pentru masinile de spalat sunt intarite la fiecare cativa ani.

Pentru a afla cati watts foloseste masina ta, consulta documentatia initiala cu care a venit. Poate fi un autocolant sau o placa metalica, de obicei plasata in spatele masinii. Daca stii modelul, firma de reparatii masini de spalat iti recomanda sa cauti aceste informatii pe internet.

Poti calcula o estimare aproximativa a costurilor. Un alt lucru pe care poti sa-l faci este sa te uiti in factura de curent.

Eficienta apei calde si a masinii de spalat

Cand folosesti masina de spalat doar cu apa rece, cea mai mare cerere de energie electrica este de la motorul care agita si roteste tamburul. Celelalte componente electrice, cum ar fi pompele, supapele automate si panourile de control digital folosesc doar putina energie. Dar cand folosesti apa fierbinte, nevoia de energie scade. Incalzirea cu apa poate reprezinta pana la 90% din consumul total de energie.

 Exista doua moduri in care o masina de spalat poate sa foloseasca apa calda. Daca in apropierea sa se afla o teava cu apa calda, poti conecta direct furtunul pentru a pompa apa calda. Asta inseamna ca, consumul energetic de a realiza o sarcina de spalare depinde foarte mult de eficienta energetica a inalzitorului de apa.

Unele masini au incalzitoare interne, care sunt la indemana daca exista doar o alimetnare cu apa rece in camera de rufe. La aceste masini, incalzitorul de apa nu este un factor, dar vechilea si eficeinta masinii de spalat pot influenta enorm costurile de operare.