Carti de calatorie pe care nu trebuie sa le ratezi

carti de calatorie carti de calatorie

Daca sunteti in cautarea unor lecturi grozave, site-ul Librarie Online a facut o lista cu cele mai bune carti de calatorie pentru a va inspira sa calatoriti in tari indepartate:

Istanbul – Orhan Pamuk

Recomandata cu multa caldura, dragoste și ceai turcesc tuturor fanilor Istanbulului. Știu ca suntem mulți, știu ca putem porni un club și știu ca am dori sa mergem in pelerinaj regulat – cel puțin o data pe an, daca se poate. Istanbulul lui Pamuk e gri, e plin de melancolie și de amintirea statutului de centru al lumii, statut pierdut. O biografie a lui Pamuk care se impletește cu o biografie a orașului. Și partea cea mai buna e ca daca vrei sa afli povestea unuia dintre cele doua personaje, nici nu trebuie sa iți placa de-al doilea.

Trei pe doua biciclete – Jerome K Jerome

Ok, asta nu e chiar carte de calatorie. E drept, personajele se duc in Germania, ca sa scape de neveste și de rutina și ca sa-și aduca aminte de anii burlaciei, cand erau complet liberi, dar te invața cate ceva despre ce inseamna sa calatorești in grup, sa calatorești pe doua roți (doua roți nemotorizate), ce așteptari poți avea de la cei pe care ii vizitezi (așteptarile nu-s bune dar asta e alta ciorba de pește). Și adevaratul motiv pentru care fac cadou cartea asta e ca te face sa razi. Nu ma refer la zambete schițate, ci la izbucniri spontane in ras, din alea care se aud din cealalta camera. Bine, daca nu ești fan al umorului britanic, s-ar putea sa ma insel. S-ar putea sa ramai la zambete schițate.

Hristofor: chipurile unui sfant fara chip – Silvia Marin-Barutcieff

A fost odata un gigant care a vrut sa-l serveasca pe cel mai puternic om din lume. L-a cautat, l-a gasit, l-a slujit pana cand a aflat ca acest om se teme de Diavol. Și apoi a cautat Diavolul, ca sa se puna in slujba lui. L-a gasit, și l-a slujit pe Diavol pana cand a vazut ca acesta se teme de Dumnezeu. Atunci s-a așezat pe malul unui rau involburat, care cu greu era traversat de oameni, și ii ducea pe aceștia de pe un mal pe altul. Pana cand intr-o zi a venit un baiețel care i-a cerut sa-l treaca dincolo. L-a luat in carca dar pe masura ce avansa in traversare, baiețelul devenea din ce in ce mai greu, atat de greu incat uriașul de abia se putea mișca, atat de greu incat puțin a fost pana sa nu se inece amandoi. Ajunși pe mal, uriașul spuse: „Parca am dus in spate toata greutatea lumii!” La care baiețelul i-a spus: „Nu doar greutatea lumii, ci și pe cel care a creat-o”. Uriașul este Cristofor, „Purtatorul de Christ”, și este sfantul protector al calatorilor. : ) Un sfant care uneori este reprezentat cu cap de miel sau de caine. De ce? Legendele legate de Cristofor sunt multe iar cea de sus este doar una dintre ele. Pregatește-te pentru o carte academica care nu te plictisește, ci te indeamna sa mai dai inca o pagina și inca una.

Pe drum, de Jack Kerouac

Scris in 1957, clasicul Beat Generation de Jack Kerouac este un roman de calatorie atemporal. Cartea spune povestea lui Sal, in timp ce pleaca din New York si se indreapta spre vest. Frustrarea personajului principal si dorinta de a vedea lumea sunt teme care pot rezona cu multi dintre noi. Ceea ce imi place in special la aceasta poveste este ca prin toate aventurile sale de calatorie, el devine o persoana mai buna, mai puternica si mai increzatoare. Eu personal pot sa ma raportez la asta.

PS: Ar mai fi cartea din imagine, „Travel in dangerous places”, dar fa-o cadou doar celor aventurieri sau celor care au citit vreun jurnal de-al Doctorului Livingstone sau Milionul lui Marco Polo. Alții s-ar putea sa o lase in biblioteca sa se aștearna praful pe ea și e pacat.