Care este rolul pe care trebuie sa-l joace bunicii in educatia nepotilor?

Care este rolul pe care trebuie sa-l joace bunicii in educatia nepotilor? Care este rolul pe care trebuie sa-l joace bunicii in educatia nepotilor?

Bunicii joaca un rol important in educatia nepotilor, diferit in functie de varsta acestora din urma.

In fiecare etapa a vietii, copilul vostru invata sa traiasca cu o multime de emotii noi, de cunostinte care trebuie dobandite… Relatia sa cu parintii, familia si anturajul sau se va schimba de la an la an. Daca sta la bunici, si ei vor trebui sa invete sa ” imblanzeasca ” aceasta mica fiinta, jucand un rol bine stabilit in educatia ei.

De la 0 la 5 ani, in primul rand tandrete

Daca relatia cu parintii este buna, si aveti norocul sa nu locuiti la 500 km departare de ei, prezenta lor pe langa copiii vostri este o sursa de binefaceri de netagaduit. In program: giugiuleli, tandrete… La randul lor, si ei au nevoie de acelasi lucru si incredintandu-le micutul vostru, le-o oferiti din toata inima!

Legatura se poate produce din primele clipe. Daca esti obosita, daca noul nascut te istoveste, bunicii pot sa te inlocuiasca – in special bunica – in preluarea giugiulelilor.

  • Datorita acestor prime manifestari de tandrete, relatia afectiva se va aprofunda de ambele parti, ajungand la intensitatea maxima prin intermediul jocurilor sau a activitatilor vietii cotidiene.
  • Pe la 4 – 5 ani, sa se incurce intre picioarele lui Mamaie atunci cand face o prajitura, sa-I insoteasca pe Tataie la pescuit sau sa-I ajute la plivit buruieni, sa asculte o poveste… sunt momente de o mare bogatie sufleteasca, care instituie o puternica complicitate.
  • Si pentru bunici, aceste clipe petrecute impreuna sunt momente de
  • Bunicii sunt mai rabdatori deoarece nu au toata ziva atatea griji in spinare, dar sunt si mai disponibili decat voi – adesea mult mai disponibili decat au fost cu proprii lor copii!
  • Ei nici nu exercita aceeasi presiune educativa ca voi, deoarece nu trebuie sa certe sau sa controleze notele obtinute la scoala. Mai degajati, ei se consacra deplin copiilor pe parcursul celor catorva ore cat sunt impreuna.

De la 5 la 12 ani, transmiterea memoriei familiale

Este clar ca parintilor le revine sarcina de a realiza educatia copiilor, fixand limitele care nu trebuie depasite si reperele ce le sunt necesare. Tot lor le revine sa transmita si valorile la care tin. Totusi bunicii joaca un rol care nu le este propriu decat lor: rolul de transmitator al memoriei familiale.

  • Daca copilul vostru stie ca si voi ati fost mici, este datorita faptului ca parintii vostri le-o dovedesc prin simpla lor existenta. „Ei bine, si pe tatal tau il certau la scoala daca nu statea locului”.
  • Acest fapt relativizeaza situatia si plaseaza parintele pe pozitia corecta de fiinta umana. Dintr-o trasatura, micutul invata incredul ca poti sa-ti gasesti ocupatii si fara video sau jocuri pe calculator, si se afunda in cartile pe care le-ati iubit si pe care mama voastra le-a pastrat.
  • Langa bunici, copilul vostru invata ca este mostenitorul unei istorii de familie, al unei memorii colective.