Cand sa incepi sa ii vorbesti copilului intr-o limba straina

Trei ani, varsta ideala pentru a demara o initiere

Aceasta este perioada in care copilul incepe sa vorbeasca mai bine si sa inteleaga sensul cuvintelor: este curios si receptiv, deci nu ezitati!

Acesta este momentul potrivit, daca nu ati indraznit inca sa o faceti, pentru a-i vorbi copilului intr-o limba straina. Chiar daca dureaza ceva timp pana ajunge sa articuleze cuvintele, el este foarte curios in legatura cu tot ceea ce aude, iar nivelul lui de intelegere este foarte ridicat.

Ce sa ii propunem

  • Daca nu articuleaza bine, linistiti-va. Pur si simplu, aparatul lui de vorbire, laringele, nu este inca suficient de dezvoltat.
  • Intretineti cunostintele dobandite, urmarind impreuna, de exemplu, casete video straine, deoarece invatarea precoce nu serveste la nimic daca nu este solicitata in mod regulat. Fara practica, un copil uita tot atat de repede precum
  • In ceea ce priveste lectura este, dimpotriva, indicat sa asteptati sa stie mai intai sa citeasca perfect in limba sa materna, inainte de a-l invata sa citeasca intr-o alta limba. Limba scrisa nu este un bun natural, ea necesita munca, efort si Este o energie pe care, daca nu vreti sa-i impuneti o sarcina prea grea, va fi preferabil sa o concentreze asupra unei singure limbi.

Ocupat de primele lui griji de adolescent, se stramba la ideea de a invata limbi straine… Iata cum sa-i aratati ca poti invata amuzandu-te.

De la varsta de 10 ani, copilul are tendinta de a aborda limbajul intr-o maniera mai scolara, mai putin spontana. El isi stapaneste perfect limba materna si nu mai are motivatia care caracterizeaza copilul foarte mic: dorinta de a se face inteles.

Invata de o maniera mai structurata, mai putin intuitiva decat un copil mai mic, deoarece acum subiectul, verbul, compiementul reprezinta tot atatea repere diferite intr-o limba straina.

Mai timid, ii este, in plus, frica sa nu greseasca, sa nu devina ridicol si sa nu fie luat in ras de colegi. A invata atunci o limba straina tine mai mult de efort decat de placere.

Ramane in seama voastra sa il motivati ca sa fie interesat de invatarea unei limbi noi. Instaurati, de exemplu, ritualuri in famile: o data sau de doua ori pe saptamana „dejunul englezesc” (sau italian), in timpul caruia familia incearca sa vorbeasca in limba lui Shakespeare, exagerand putin pronuntia pentru a rade unul de celaialt. Puteti, de asemenea, sa ii oferiti si sa cititi impreuna benzi desenate clasice de tipul Tintin sau Asterix… intr-o alta limba.

Perspectiva unei calatorii in strainatate poate fi, de asemenea, un bun pretext pentru a aborda limba respectiva. Important este ca copilul vostru sa va simta ca sunteti interesat si sa-i faca placere sa impartaseasca cu voi aceasta noua invatare.