5 Beneficii ale lecturii la adolescenti

5 Beneficii ale lecturii la adolescenti 5 Beneficii ale lecturii la adolescenti

Pe masura ce viata adolescentilor devine din ce in ce mai digitala, cartile concureaza cu interesul convingator al social media, jocuri, smartphone-uri, mass-media de ecran si lucrari scolare pentru perioada adolescentilor. Gasiti inspiratie si strategii pentru a incuraja adolescentii sa citeasca din placere.

Lectura influenteaza mintea si viata ta in multe feluri. Mai mult, la nivel fiziologic, s-a demonstrat ca cei care au citit activ carti adolescenti sunt capabili sa creasca conectivitatea neuronilor lor.

Intre timp, emotional, s-a demonstrat ca cititul - in fond, fictiunea - ne mareste capacitatea de a simula starea mentala a altora si de a simti mai multa empatie si intelegere pentru ceilalti.

Exista multe avantaje ale obisnuintei de a citi . Vom trece in revista doar 5, dar suficiente pentru a va incuraja sa aveti intotdeauna o carte buna la indemana.

Lectura este o sursa de experiente

Cititul iti permite sa traiesti experiente noi . Cum? Este foarte simpla, in special literatura de fictiune are un efect emotional deosebit asupra cititorului, deoarece este capabila sa simta emotii pe care le-ar putea dura zeci de ani pentru a le descoperi si va ajuta sa empatizati cu personajele cu care va identificati pe tot parcursul naratiune.

Interpretati realitatea

Literatura buna a fost intotdeauna in opozitie cu sistemele de valori hegemonice , cele care prioritizeaza doar cautarea de bani si putere. Scriitorii se aliniaza pe malul opus din aceasta perspectiva a lumii.

In acest fel, Lectura este un vehicul mai mult decat eficient pentru interpretarea realitatii care ne inconjoara . Cartile ne ajuta sa simpatizam ideile si sentimentele care contravin cinismului si ipocriziei lumii.

Aliat impotriva singuratatii

Cititul este un leac pentru singuratate . In cartile bune putem gasi personaje cu care ne putem identifica si cu ele descoperim intreaga lume care este descrisa de-a lungul naratiunii.

Cand cartea este interesanta, ne atrage atentia completa si singuratatea dispare pur si simplu, deoarece cartea devine cel mai bun prieten si insotitor al nostru.

Un instrument pentru a face fata esecului

Vreau sa adaug ca literatura de specialitate este foarte util , de asemenea , pentru ca ea ne ajuta sa se pregateasca mai bine pentru esec . Nimeni nu vrea sa esueze in viata, dar in lectura veti gasi instrumente care va vor permite sa recunoasteti ca esecul exista si ca poate fi depasit pentru a va face mai puternic si pentru a obtine in cele din urma succesul dorit.

Si cel mai important, cititul este un obicei bun pentru toata lumea, deoarece beneficiile pe care le-am mentionat anterior sunt aceleasi indiferent de varsta sau starea cititorului. Este clar ca fiecare varsta are propriile preferinte si nevoi, dar rezultatele sunt aceleasi pentru toata lumea.

Vreau sa va ganditi la literatura ca la un elixir care sa ne ajute sa traim cu putin mai multa intelepciune si bunatate, asa ca nu conteaza cand sau unde. Daca aveti ocazia sa cititi o carte buna, nu o dispretuiti, acesta este sfatul meu final.