Ce este de facut daca nu ii place sa citeasca?

Nu ii place sa citeasca in pofida tuturor eforturilor pe care le-ati depus in aceasta privinta? Nu faceti o drama din aceasta. Si, in special, nu il obligati ! Cititul trebuie sa ramana o placere, exista mijloace pentru a va seduce copilul.

Chiar daca acum copilul bombane cand vine vorba despre carti, aceasta nu inseamna ca nu va deveni mai tarziu un cititor pasionat.

Ia orice varsta

De obicei, incepand cu varsta de zece ani, spare o cotitura dificila in materie de lectura. Personalitatea se contureaza acum cu mai multa precizie si copilul face, intr-adevar, diferenta intre atractiile cartii si celelalte atractii.

In plus, trebuie sa recunoastem ca, Ia scoala, copiii sunt obligati sa citeasca numeroase texte care nu sunt totdeauna pasionante.

Rezultat: seara si in vacanta au tendinta sa se indrepte spre alte activitati, care li se par, pe drept cuvant sau nu, mai distractive. Acest moment trebuie tratat cu cea mai mare diplomatie, pentru a evita sa-i indepartam o data pentru totdeauna de lectura.

Intre 10 si 13 ani: propuneti fara sa impuneti

La varsta aceasta, copiii au deja idei bine formate si adora in special eroii. Aceasta ar putea fi o mica viclenie pentru a-i face sa citeasca.

De altfel, retineti ca nu este momentul sa fiti prea rigizi.

Oferiti-i cartile care ii plac, chiar daca este vorba de albume sau benzi desenate. Lasati-I sa aleaga singur la biblioteca sau in librarie.

Daca nu, bazati-va pe genurile care sunt foarte bine acceptate de pre-adolescenti: romanele sentimentale pentru fete, povestirile despre animale, romanele de aventuri, cartile fantastice si cartile umoristice. Unii copii, dar nu toti, sunt incantati sa plojeze in romane de groaza. Puteti face, de asemenea, o ancheta la parintii prietenilor Iui sau la un librar.

Nu ii impuneti cartile care v-au marcat copilaria. Are dreptul sa nu ii placa marii

Nu alegeti niciodata o carte deoarece este pedagogica si “utila”. La varsta aceasta, ai retinere fata de toate lucrurile necesare. Este preferabil sa ii prezentati lectura ca o distractie totala.

Nu ii oferiti mai multe carti in acelasi timp. Risca sa perceapa acest lucru ca o presiune si sa se culpabilizeze daca citeste putin si incet.

Retineti: nu conteaza cantitatea, atata vreme cat isi baga nasul regulat intr-o carte.

Nu il obligati niciodata sa termine o carte care il plictiseste, permiteti-i sa “sara” pasaje.

Impartasiti cu el propria voastra placere de a citi: “Haide, ne instalam amandoi pe canapea si citim o ora”. Chiar daca nu pare, adora sa faca lucrurile impreuna cu

Pentru a-l repune pe calea cea buna

Nu citeste deloc? Nu disperati. Nimic nu este definitiv si revelatia poate surveni mai tarziu, prin descoperirea unui autor, de exemplu.

Ganditi-va sa rascoliti prin Iibrarii, sa cereti sfatul specialistilor, pentru a descoperi acea perla rara care va face din odorul vostru un cititor asiduu.

Intre timp, exista alte mijloace de a-I readuce in lumea literara:

Cititi cartile prevazute in programa scolara si discutati-le cu el: simplul fapt ca va aratati interesati de ceea ce face ii poate motiva.

Duceti-I, de asemenea, la teatru pentru a vedea piesele pe care le studiaza. II pvteti duce si Ia spectacole mai putin clasice, care li vor prezenta alti autori, adesea mai accesibili.

Dati-i romanul care v-a placut sau best-sellerul anului, cu care s-ar putea produce “declicul”.

Oferiti-i autori Ia moda, aflati pe primul loc in vitrina sau in paginile de revista. La adolescenti functioneaza bine adaptarile de film sau de seriale de televiziune (de genul “Buffy si vampirii” sau “Dosarele X”).

Cereti-i sa citeasca o data sau de doua on pe saptamana cate un articol dintr­un ziar sau o revista, Ia alegerea lui: critica de disc, reportaj despre traficul de droguri in Columbia… In orice caz, intr-un domeniu care it intereseaza.

Cartile de specialitate, despre sport, un anumit stil de muzica, ar putea, de asemenea, sa-I pasioneze.