Beneficii ale consumului de sfecla rosie de care probabil nu stii

Beneficii ale consumului de sfecla rosie de care probabil nu stii Beneficii ale consumului de sfecla rosie de care probabil nu stii

Sfecla a câștigat multă importanță ca opțiune alimentară sănătoasă cu conținut scăzut de calorii în multe diagrame dietetice. A devenit unul dintre ingredientele indispensabile în salate, murături și supe. Acesta prezintă o mulțime de beneficii nutriționale pentru sănătatea de zi cu zi, deoarece este bogat în antioxidanți, fibre și vitamina C.

Acest pachet de sănătate cu conținut scăzut de calorii este uimitor mai ales pentru menținerea sănătății optime a inimii și, de asemenea, pentru a reduce riscul de obezitate. Există și alte beneficii pentru sănătatea consumului de sfeclă, precum și câteva au fost evidențiate mai jos.

Sfecla conține nitrați în cantități abundente, care este un compus care se transformă în oxid nitric în sânge și este util în relaxarea și dilatarea vaselor de sânge. Oxidul nitric ajută, de asemenea, la o mai bună absorbție a oxigenului și a nutrienților în sânge, îmbunătățește circulația sângelui și, ca urmare, reduce tensiunea arterială ridicată.

În timpul unui mic studiu de cercetare efectuat în 2012, cu un grup de pacienți care sufereau de hipertensiune arterială, s-a observat că consumul zilnic al unui pahar de suc de sfeclă roșie a scăzut nivelul tensiunii arteriale sistolice cu 5 puncte.

Într-un alt studiu de cercetare efectuat mai recent în anul 2018 pe un grup de pacienți cu hipertensiune arterială, s-a observat că consumul regulat de suc de sfeclă roșie a scăzut tensiunea arterială cu 10 puncte și, de asemenea, a redus riscul de a dezvolta cheaguri de sânge cu o marjă semnificativă.

Unul dintre cele mai letale riscuri asociate bolilor de inimă este hipertensiunea arterială din vasele de sânge. După cum știm deja, sucul de sfeclă roșie nu numai că ajută la relaxarea vaselor de sânge, ci și la combaterea hipertensiunii arteriale, prin urmare se poate concluziona că sucul de sfeclă roșie ajută și la menținerea unei stări generale de sănătate a inimii.

Pe lângă scăderea tensiunii arteriale, sucul de sfeclă roșie conține și vitamina B folat într-o cantitate abundentă. Folatul, combinat cu betaină vegetală (un alcaloid prezent în sfeclă roșie), ajută la scăderea riscului de homocisteină, o afecțiune care duce la deteriorarea substanțială a arterelor.

Sfecla roșie ajută într- o mare măsură la gestionarea rezistenței generale . Consumul de suc de aproximativ 4 până la 5 sfeclă roșie poate crește nivelul de nitrați din sânge cu o marjă semnificativă și vă poate oferi acea nevoie de energie necesară pentru a desfășura orice activitate fizică.

Potrivit unui studiu de cercetare, sportivii care au băut un pahar de suc de sfeclă roșie și-au îmbunătățit în mod regulat capacitatea și rezistența în sport cu 15% mai mult decât sportivii care nu au consumat suc de sfeclă roșie. Nivelul nitraților din sângele lor a îmbunătățit nivelul de rezistență necesar pentru performanța lor optimă.

Ficatul nostru este responsabil pentru detoxifierea organismului și pentru curățarea sângelui de orice impurități pe care le ingerăm prin diferite canale. Există multe motive pentru care funcționarea ficatului nostru poate fi afectată, dintre care unul include acumularea de substanțe toxice în sânge.

Într-un studiu de cercetare efectuat pe șobolani, s-a constatat că aportul regulat de suc de sfeclă roșie a contribuit la scăderea nivelului de toxicitate din sânge, deoarece enzimele responsabile de detoxifiere au crescut cu o marjă semnificativă. Sfecla roșie conține aminoacidul betaină într-o cantitate abundentă, ceea ce ajută în esență la reducerea acumulării de grăsime în jurul ficatului. Persoanele care suferă de diabet își pot reduce și nivelul colesterolului prin consumul regulat de sfeclă roșie.