Avem cea mai slaba circulatie oceanica din ultimii 1500 de ani

Circulația de răsturnare a Atlanticului Meridional (AMOC) – o bandă transportoare cheie pentru apa și aerul oceanului, care creează vremea – încetinește, potrivit unui studiu publicat în revista  Nature. Seth Borenstein raportează pentru  AP  despre încetinirea circulației, o parte crucială a climei Pământului. Apa caldă se deplasează spre nord de la tropice, în largul coastei de est a SUA și spre Atlanticul de Nord, unde se răcește apoi se îndreaptă spre sud.

„Această circulație răsturnată redistribuie căldura pe planeta noastră”, a spus autorul principal Levke Caesar, fizician la Institutul Potsdam. Încetinirea ar putea culmina cu o oprire completă a circulației. „Știm că undeva acolo există un punct de vârf în care acest sistem actual este probabil să se defecteze”, a spus coautorul studiului Stefan Rahmstorf, un cercetător în domeniul climei la Institutul Potsdam. Cu toate acestea, autorii studiului nu sunt siguri când ar putea avea loc acest colaps. „Acesta este un teritoriu neexplorat”, a spus Rahmstorf.

tudiul a constatat că de la mijlocul secolului al XX-lea, viteza cu care oceanul mișcă apa în AMOC a scăzut cu 15%. Oamenii de știință dau vina pe încălzirea globală, observând că apa mai caldă reduce cantitatea de răcire și îngreunează apa să se scufunde și să se răstoarne. Există, de asemenea, mai multă ploaie și ninsoare în zonele nordice și mai multă evaporare în zonele sudice, ceea ce modifică fluxul AMOC. În ciuda acestui studiu, alți oameni de știință din domeniu se îndoiesc de concluzia acestuia. Deși este posibil, Carl Wunsch de la MIT consideră că studiul „nu este susținut de niciun fel de date”. Totuși, Cezar crede că ar trebui să ne așteptăm la schimbări. „Este o schimbare lentă în acest moment, dar o schimbăm”, a spus el.

Sursa: natureworldtoday.com