Cum arata ambrozia, planta cea mai alergenica din lume

Cum arata ambrozia, planta cea mai alergenica din lume Cum arata ambrozia, planta cea mai alergenica din lume

Persoanele alergice la polen din Europa, vor avea o noua planta de care sa fie ingrijorat, ambrozia comuna, deoarece incarcatura de polen din aer va avea o crestere puternica in urmatorii ani, ceea ce poate creste prevalenta alergiilor.

Persoanele alergice la ambrozie pot sa nu stie cauza din spatele stranutului lor, cu toate acestea, alergia poate provoca simptome care sunt imposibil de ignorat. Polenul, care este eliberat din ambrozie, este una dintre cele mai importante cauze ale simptomelor febrei fanului de toamna.

Cand este polenul mai periculos?

Ca cele mai multe cauze ale alergiilor la polen, polenul ambroziei se raspandeste prin aer si este prea mic pentru a fi vazut cu ochiul liber. Polenul este mai predispus in timpul orelor de dimineata, in zilele cu vant, sau la scurt timp dupa ploaie cand planta se usuca.

Unde este ambrosia frecvent gasita?

Ambrosia creste aproape oriunde, mai ales pe camp, de-a lungul drumurilor si in loturi libere. Aceasta planta este deosebit de obisnuita pe coasta de est a Statelor Unite, dar poate fi gasita in multe alte parti ale lumii, inclusiv Europa si Hawaii.

Simptome

  • Alergia la ambrozie, este similara cu alte alergii la polen si poate include:
  • Simptomele rinitei alergice
  • Conjunctivita alergica
  • Astm alergic

Este de asteptat ca simptomele cauzate de alergia la ambrosie sa inceapa in august si septembrie si sa dureze pana in octombrie sau noiembrie (emisfera nordica), in functie de clima.

Cum sa evitati polenul ambrosiei

Spre deosebire de alergenii de interior, cum ar fi acarienii de praf sau de parul animalelor de companie, este mai dificil sa se evite expunerea la polenul ambrosiei, deoarece este prezent in aerul exterior. Iata cateva sfaturi pentru a minimiza expunerea:

  • Pastrati ferestrele inchise pentru a preveni trecerea polenului in casa dvs.
  • Minimizati activitatea de dimineata atunci cand polenul este emis in mod normal, intre 5:00 si 10:00 a.m.
  • Tineti ferestrele masinii inchise cand calatoriti.
  • Ramaneti in interior in zilele cu vant cand polenul poate fi prezent in cantitati mai mari in aer.
  • Luati-va o vacanta intr-o zona fara polen, cum ar fi plaja sau o croaziera oceanica, in timpul sezonului de polen.