Anorexie, cauze, efecte

Exista mai multe teorii, dar inca, nu se cunosc exact cauzele tulburarilor alimentare. Anumiti factori par sa le favorizeze aparitia. Moda occidentala, care prezinta fetele slabe ca pe un ideal de frumusete este, in mod sigur, factorul socio-cultural care are cea mai mare influenta.

In cele mai multe cazuri, anorexia este declansata de un anumit eveniment.Persoanele au tendinta de a fi foarte vulnerabile la respingeri si de a se simti vinovate de respingerile prietenilor lor Ele incep un regim alimentar pentru a place si a atrage baietii.Plecarea in tabara in timpul vacantelor, separarea de parinti, un deces, dificultati la scoala,o boala pot, de asemenea, sa fie elemente declansatoare.Persoanele care sufera de anorexie se simt, deseori, slabe, neputincioase si incompetente; atitudinea lor supusa si lipsa de siguranta fata de parintii lor le fac sa creada ca sunt dominate de altii.Refuzul de a manca poate corespunde unei forme de afirmare si de control.Persoanele care sufera de bulimie, spre deosebire de cele care sufera de anorexie, deseori, se implinesc la trup inaintea aparitiei tulburarii.A fi obiectul ironiilor vis-â-vis de greutatea proprie este o situatie care poate declansa boala.La inceput, persoana care sufera de bulimie sare peste mese, se abtine de la mancare sau tine un regim sever; in a doua faza, ea mananca cu frenezie, singura si, deseori, seara; a treia etapa se caracterizeaza prin purgatie.Pentru a-si pastra secretul, persoana care sufera de bulimie trebuie sa gaseasca scuze si sa recurga Ia minciuni.Intr-o societate in care reusita si feminitatea sunt sinonime cu o silueta aproape perfecta, aceste persoane risca sa simta o presiune enorma de a-si supraveghea greutatea.

Efectele asupra sanatatii

Persoanele care sufera de anorexie pierd, in general, mai mult de 25% din greutatea lor.Dupa un o perioada de timp mai lunga sau mai scurta, anorexia si bulimia pot afecta sanatatea, uneori in mod ireversibil.Privarea de alimente cauzeaza anemia si incetinirea metabolismului.Respiratia, pulsul, presiunea sanguina si temperatura se micsoreaza.Glanda tiroida functioneaza prost. Menstruatiile inceteaza si se remarca aparitia unui puf pe fata si pe spate.Tenul este palid, pielea este uscata, iar articulatiile umflate. Atunci cand anorexia este grava, persoana sufera, deseori, de epuizare si de probleme cardiace.La persoanele care sufera de bulimie, varsaturile repetate pot cauza o inflamare si chiar o perforare a esofagului.Smaltul dintilor se roade si glandele salivare se umfla. Purgatiile si abuzul de diuretice cauzeaza deshidratarea si o pierdere de minerale care provoaca dureri de cap, ameteli, scurte lesinuri, probleme renale si o cadere a tensiunii arteriale.