Afla mai multe lucruri despre betonul amprentat

Tehnologia betonului amprentat Tehnologia betonului amprentat

Betonul amprentat se refera la un tip de pavare care se face prin stantarea unui strat proaspat de beton – care nu este orice beton, ci are o compoziie speciala din fibre elastice pentru a fi cat mai bine protejat impotriva fisurilor ce l-ar putea deteriora. In plus, betonul amprentat contine mai multi aditivi speciali ce ii maresc rezistenta la temperaturile extreme (canicula ori inghet, dupa caz). Stantarea se realizeaza prin niste matrite speciale care pot reproduce orice textura sau culoare.

Fiecare client poate sa doreasca un anumit tip de culoare care sa se asorteze cat mai bine cu specificul constructiei. De aceea, pentru a obtine o anumita culoare a betonului, se folosesc anumiti coloranti. Acestia au rol dublu: in primul rand asigura culoarea pentru care opteaza clientul si in al doilea rand ajuta la cresterea rigiditatii betonului stantat. Deseori oamenii se intreaba daca pot sa toarne beton amprentat pe o anumita suprafata din jurul casei sau gradinii. Este bine de stiut ca betonul amprentat poate fi executat oriunde. Nu conteaza care sunt particularitatile terenului de suport; betonul amprentat poate transforma o suprafata monotona intr-una de mare efect. Este evident ca pavarea cu beton armat este superioara altor tipuri de pavaje.

Tehnologia betonului amprentat

Dupa ce ati delimitat suprafata pe care se va turna beton amprentat, se va plasa un strat de compozitie speciala din beton. Acest strat are o textura bogata in fibre. Ulterior se aplica un colorant- intaritor pe suprafata cruda a betonului. Acesta se transforma dupa uscare intr-un strat foarte solid, care nu este deloc influentat de actiunea razelor ultraviolete. Colorantul intaritor este de fapt un mix uscat de ciment, aditivi, pigmenti si agregate solide. Puteti sa cumparati orice culoare preferati, pentru ca este oferit in multiple nuante. Si decofrantul, care este o pulbere antilipire, se regaseste in mai multe culori. El poate sa creeze un efect de modulare a nuantei de baza.

In continuare se aplica un lac acrylic, care dupa ce se usuca, formeaza un film dur, incolor si rezistent impotriva razelor solare. Acest lac este si impermeabil – nu este afectat de ploaie, apa, uleiuri sau alte substante acide. Toate aceste lucruri demonstreaza faptul ca betonul amprentat se poate utiliza in orice tip de activitate. Lacul acrylic este cea mai buna solutie pentru a obtine un strat de finisare si de protectie final.

Amprentarea betonului se face in momentul in care acesta nu este pe deplin intarit si inca permite modelare. Se pot utiliza diverse matrite, reliefuri sau modele, in functie de preferinte. Matritele se aplica in cofraje.