Abilitati pentru a avea succes dupa coronavirus

  • Joi, 7 Mai 2020
  • Afaceri
  • Publicat de
Succes Succes

Pandemia SARS-CoV-2 genereaza nu doar o criza sanitara, ci si o criza economica, dupa ce majoritatea statelor au impus masuri severe menite sa opreasca raspandirea noului coronavirus.

Multe sectoare economice au fost lovite in plin - comertul, turismul, productia - companiile si intreprinderile mari si mici vazandu-se nevoite sa suspende partial sau total activitatea, sa trimita oamenii in somaj sau somaj tehnic. Incasarile au scazut, dar multe dintre cheltuieli nu, iar relaxarea restrictiilor este de asteptat sa aduca o oarecare revenire la normal.

In Romania interdictiile impuse in starea de urgenta vor fi ridicate treptat, incepand cu 15 mai. O parte dintre afaceri vor redeveni active, altele vor mai avea de asteptat. Ca antreprenor nu ai altceva de facut decat sa speri ca efectele crizei economice generate de COVID-19 sa nu te loveasca prea tare, si, intre timp, sa cauti solutii pentru a iesi din impasul din ultimele luni.

Inainte de reluarea activitatii fa-ti un plan de bataie care sa cuprinda estimarea cheltuielilor cu productia, foloseste aplicatia calcul salariu net pentru a afla ce costuri salariale vei avea de acoperit, incearca sa estimezi veniturile pe care le poti obtine in urmatoarea perioada.

Si daca ai propria afacere, si daca esti salariat, vei avea nevoie de o serie de abilitati pentru a avea succes si dupa coronavirus.

Cea mai importanta dintre ele este capacitatea de a te adapta la noua realitate. Pentru multi antreprenori acest lucru va echivala cu mutarea in online a serviciilor pe care le ofera. Pentru cei din campul muncii va fi nevoie de adaptabilitate si flexibilitate pentru a face fata schimbarii joburilor in lumea post-coronavirus.

Creativitatea si capacitatea de inovare vor fi si ele esentiale in perioada urmatoare. Marile companii au dat dovada de amandoua si si-au reorganizat aproape din temelii activitatea si productia pentru a functiona si a fi profitabile si in vremuri de criza.

Pe acelasi model, toti antreprenorii vor trebui sa gaseasca strategii noi pentru epoca de dupa coronavirus pentru a putea supravietui intr-o lume care isi reevalueaza prioritatile si care, estimeaza specialistii, va resimti puternic socul problemelor aparute in ultimele luni.

Competentele digitale vor fi mana cereasca in urmatoarea perioada. Ultima perioada ne-a invatat ca este esential ca un business sa poata functiona si online, iar profesionistii cu astfel de abilitati vor fi si mai cautati dcat pana acum.

Spiritul de initiativa si leadershipul vor fi calitati foarte importante post-criza, la fel si inteligenta emotionala, fie ca te afli in postura de a lucra pentru altii ca angajat sau colaborator, fie ca ai propria afacere si va trebui sa stii ce sa faci cu ea de acum inainte.