Vopseaua ecologica iti protejeaza sanatatea

Vopseaua ecologica iti protejeaza sanatatea Vopseaua ecologica iti protejeaza sanatatea

Daca esti alergic la chimicale sau, pur si simplu, daca vrei sa traiesti sanatos este bine sa treci pe vopseaua eco. realitatearomaneasca.ro iti prezinta tot ce trebuie sa stii despre vopseaua ecologica:

Ce este vopseaua ecologica?

La fabricarea acesteia se folosesc preponderent sau chiar exclusiv materiale naturale, ecologice. Unele sunt de origine animala, cum ar fi cazeina, componenta principala a laptelui de vaca, sau ceara de albine. Altele sunt minerale (calcar, var, pigmenti, faina din diverse roci-de pilda marmura). O a treia categorie o reprezinta componentele vegetale, in care se inscriu rasinile, ceara de Carnauba (aceasta este o planta originara din Brazilia), uleiul de in etc. Din compozitie sunt exclusi solventii si pigmentii toxici. Multe dintre vopselele ecologice sunt pe baza de apa, iar cind este cazul sa fie diluate, se foloseste apa de la robinet.

Cand se foloseste vopseaua ecologica?

Sunt o sumedenie de situatii in care vopseaua eco este aproape obligatorie. Un prim exemplu ar fi camerele pentru copii, in care ultimul lucru pe care ni-l dorim este degajarea vaporilor toxici, caracteristica vopselelor „clasice”. Un alt caz la fel de imperios este cel al persoanelor alergice la substantele chimice (din ce in ce mai numeroase in societatea moderna). Desigur, nici in bucatarii sau dormitoare nu ne dorim sa fim imbaiati in vapori toxici! Deasemenea, acest tip de vopsea se impune in gradinite, spitale, birouri, cladiri ale administratiei publice si orice alte locuri in care suntem nevoiti sa stam raminem indelungat. Beneficiari colaterali ai acestor vopsele sunt inclusiv muncitorii care o fabrica, fiindca una este sa lucrezi cu toxine, si alta este sa folosesti praf de marmura si ceara…

Pe ce se poate aplica?

Gama de utilizare a vopselei eco este la fel de larga precum a celei clasice. Ea este buna pentru decorararea si protejarea lemnului (atit a celui nou cit si a celui deteriorat), dar la fel de nimerita se dovedeste si pentru metal. Unii producatori au scos pe piata chiar vopsele ecologice cu caracteristici speciale, cum ar fi cele cu bariera termica. Acestea contin, de regula, aditivi ceramici al caror rol este sa reflecte caldura- pe cea de interior o pastreaza inauntrul casei, iar pe cea din exterior o reflecta in aer. Sunt, de asemenea, vopsele eco cu bune proprietati fonoizolatoare (microparticulele din ele creaza un mediu ce estompeaza sunetele), hidroizolatoare (pe baza de uleiuri vegetale), sau chiar ignifuge. Practic, nu prea mai exista situatie in care vopseaua clasica sa nu poata fi inlocuita cu una eco, totul depinde de dvs daca o faceti sau nu!

Avantajele vopselelor eco

Nu polueaza in niciun fel mediul.

Daca sunt pe baza de apa, nu degaja niciun miros (te poti culca seara intr-o camera vopsita cu putin timp in urma), iar eventualele pete se curata cu apa. Diluarea se face cu apa rece de la robinet.

Uscarea este rapida.

Nu se ingalbenesc in timp, deoarece materialele naturale componente rezista foarte bine la actiunea razelor UV.