Tulburari ale vorbirii care pot afecta un copil

Tulburari ale vorbirii care pot afecta un copil Tulburari ale vorbirii care pot afecta un copil

Intarzierea exprimarii

Copilul are probleme de exprimare si intelegere care pot fi depistate incepand de la varsta de 3 ani.

Exemplu: "Popilu merge scoala multi", "el urca in pocap".

Intarzierea vorbirii

La 4 ani nu reuseste sa reproduca forma cuvantului in ansamblu si continua sa vorbeasca ca un bebelus.

Exemplu: foi pentru flori, macare pantru mancare.

Balbaiala

Fluenta vorbirii este perturbata. Aceasta tulburare apare progresiv sau brusc, in functie de copil. In 27% din cazuri, problema afecteaza copiii inaintea varstei de 3 ani. 68% sunt atinsi intre 3 si 7 ani. In ceea ce priveste repartitia pe sexe, trei sferturi din copiii care sufera de balbaiala sunt baieti. Aceasta tulburare trebuie deosebita de neclaritate, tulburare caracterizata prin debitul prea rapid al vorbirii.

Exemplu: mmmasa, mamammasa, maaasa pentru masa.

Tulburarile de articulare

Copilul nu este capabil sa pronunte sau sa formeze corect un anumit fonem. In general, de aceasta tulburare trebuie sa ne ocupam la o varsta cuprinsa intre 5 si 6 ani.

Exemplu: pozitioneaza gresit limba atunci cand pronunta "s" sau "z".

Viata... plina de culori!

Albastru, galben, rosu... Ca si cei mari, bebelusii sunt atrasi irezistibil de culori. Descoperiti in cele ce urmeaza modul in care culorile influenteaza dezvoltarea intelectuala si psihomotorie a copiilor.

Perceptia culorilor la bebelus si la copilul mic este inca putin cunoscuta dar se stie, in orice caz, ca ea poate juca un rol in dezvoltarea lui. Ce vede el? Cum sa il invatam sa le recunoasca? Cum sa depistam micile anomalii cum ar fi daltonismul? Iata cateva explicatii.

In privinta culorilor, bebelusul are preferintele sale

Din primele sale ore de viata, bebelusul este capabil sa perceapa un anumit numar de contraste. Pentru unii este vorba despre o adevarata perceptie a culorilor, pentru altii de o simpla vedere in alb si negru. In orice caz, un lucru este sigur, cercetarea a avansat mult pe terenul acesta.

In privinta culorilor, bebelusul are preferintele sale

Da, bebelusul percepe culorile: la nastere, el nu distinge contrastele dar, pe masura ce trec lunile, vederea lui va deveni din ce in ce mai buna.

Pana nu demult, se considera ca bebelusii sunt orbi la nastere.O idee respinsa total la ora actuala...

La o ora dupa nastere.

Micutul este capabil sa urmareasca un obiect, sa clipeasca daca este supus unei lumini puternice si poate fixa o fata plasata foarte aproape de el.

La opt zile

Daca este invartit un cerc rosu plasat pe un fond de o alta nuanta decat rosu, micutul va urmari cu privirea acest cerc, care se invarte. Un experiment care dovedeste ca ochii bebelusului fac diferenta intre doua nuante si, deci, ca percepe contrastele.

Cum?

Fara indoiala ca bebelusul nu distinge rosul ca fiind rosu, dar percepe claritatea si luminozitatea acestuia, fata de alte culori. Iata de ce sugarul este interesat de contururile obiectelor sau ale suprafetelor, adica de locul in care culoarea se schimba.

Incepand cu 6 luni.

Vederea culorilor se dezvolta in mod real. Bebelusul nu mai distinge numai contrastele datorate luminozitatii mai mari sau mai mici, ci percepe clar ca exista culori diferite, fara a distinge, totusi, toate nuantele. Vederea lui va continua sa se dezvolte in mod progresiv pentru a ajunge un an mai tarziu la maturitate.

La 18 luni aceasta este, intr-adevar, atinsa.