Toate informatiile despre purici (morfologie, ciclu de viata, metode de combatere purici)

Toate informatiile despre purici (morfologie, ciclu de viata, metode de combatere purici) Toate informatiile despre purici (morfologie, ciclu de viata, metode de combatere purici)

Caldurile toride au sosit si purici par sa-ti dea batai de cap? Animalele de companie par si ele sa nu mai suporte teroarea cauzata de purici. Casa ti-e invadata si corpul nu mai rezista muscaturilor puricilor? Afla acum toate informatiile de care ai nevoie pentru a scapa rapid si efiecient de puricii din casa ta.

Descriere morfologica Adulti cu lungimea de 1 pana la 8 mm; culoare maro, corp comprimat lateral si acoperit cu peri indreptati inapoi; reducerea sau lipsa ochilor; piese bucale perforante; fara aripi, desi rudimentele aripilor pot aparea temporar in pupele unor specii; picioare musculare, picioarele din spate adaptate pentru sarituri; metamorfoza completa cu stadii de ou, larva, pupa si adult. 

Purice deom (Pulex irritans)

Adulti cu lungimea de 2 pana la 3,5 mm; fara faguri pronotali sau genali; sectiunea bazala a picioarelor prevazuta cu spini grosi. Gazda / habitat: in special om, dar si rasa pe porci, arici, vulpi si bursuci; se gaseste in case, in general in dormitoare.

Purice de pisica(Ctenocephalides felis) Adulti cu lungimea de 2 pana la 3,25 mm; partea din fata a capului mai lunga decat inalta; piepteni vizibili pronotali si genali (prima coloana vertebrala a pieptenei genale aproape atata timp cat a doua); sectiunea bazala a picioarelor prevazuta cu spini grosi. Gazda / habitat: in majoritate membri ai familiei Felidae, dar si caini, alte animale si om; se gasesc mai ales in patul oaspetelui. Multe infestari de spatii comerciale si institutii provin de la pisici salbatice. 

 Purice de caine (Ctenocephalides canis)

Adulti cu lungimea de 2 pana la 3,25 mm; partea din fata a capului atata timp cat este inalt; faguri pronotali si genali vizibili (prima coloana vertebrala a pieptenei genale doar la jumatate cat a doua); sectiunea bazala a picioarelor prevazuta cu spini grosi. Gazda / habitat: in majoritate membri ai familiei Canidae, dar si animale domestice si om; se gasesc mai ales in patul oaspetelui. PestControl-Bucuresti va ofera toate informatiile despre purici si serviciile de dezinsectie impotriva puricilor.

2. Distributia geografica

Puricii adulti traiesc exclusiv ca paraziti ai animalelor cu sange cald, in special mamifere, si pot ataca si pasarile. Desi prezinta un anumit grad de preferinta pentru anumite gazde, ele nu sunt nicidecum specifice si se pot hrani cu alte animale daca gazda obisnuita este absenta. De fapt, ele tind sa arate mai multa specificitate pentru cuib decat pentru gazda, deoarece, desi adultii se pot hrani cu sangele diferitelor animale, larvele au nevoie de conditii mai definite si legate de habitatele si obiceiurile de cuibarire ale gazdelor. caracteristicile sangelui sau. Puricii omului (Pulex irritans) are o gazda / habitat in special omul, dar se reproduc si pe porci, arici, vulpi si bursuci; Se gaseste in case, in general in dormitoare.

3. Relevanta ca daunator

Puricii pot fi vectori ai bolii sau pot transmite viermi paraziti. Cea mai grava infectie pe care o pot raspandi este ciuma bubonica, transmisa oamenilor de puricii de sobolan (Xenopsylla cheopis) care transporta bacilul patogen de la sobolanii infectati. In trecut, puricii au fost responsabili de epidemii grave ale acestei boli, in special Marea Ciuma din Londra din 1665. Puricii de sobolan pot transmite si tifos murin si, datorita usurintei lor de a ataca oamenii, sobolanii sunt probabil puricii principali ai bolilor . Puricii cainelui este o gazda intermediara pentru tenia cainelui (Dipylidium caninum), a carei gazda vertebrata este de obicei cainele (in cele din urma pisica), dar uneori poate fi transmisa oamenilor. In Europa, puricii nu sunt de obicei responsabili pentru transmiterea bolilor. Cu toate acestea, ele continua sa fie considerate inestetice din cauza muscaturilor pe care le provoaca si a stigmatului social profund adanc atasat persoanelor cu infestari cu purici. In cele din urma, pot aparea tulburari psihologice sub forma inducerii iluziilor infestarii parazitare, in care pacientul isi imagineaza ca este infestat de ectoparaziti. Muscaturile de purici sunt identificate ca mici pete rosii inchise, inconjurate de o zona rosie. Semnalul dureaza o zi sau doua si este foarte iritant. Primele cateva muscaturi nu provoaca de obicei reactii grave, dar pot provoca hipersensibilitate. Reactiile sunt de obicei intarziate dupa o perioada prelungita de muscaturi regulate, care este urmata de o perioada in care reactiile sunt imediate. Ciclul se repeta pana la atingerea unei stari de non-reactivitate (imunitate). Puricii de pisica sunt cauza majoritatii infestarilor cu purici, restul fiind atribuit diferitelor specii de pasari si mamifere. Importanta Ctenocephalides felis (purice de pisica) se explica prin cresterea numarului de animale de companie si tendinta de a neglija paturile lor la curatare. Mocheta completa sau mocheta ofera, de asemenea, un mediu relativ favorabil dezvoltarii larvelor, iar popularizarea incalzirii centrale a servit la crearea conditiilor ideale de temperatura. Infestarile cu Pulex irritans sunt acum rare.

4. Ciclul de viata

Ouale de purici au o lungime de aproximativ 0,5 mm; Ele sunt ovale, perlate si tind sa se gaseasca fara discriminare pe blana, penele, cuibul sau patul gazdei. Nu adera la gazda, ci cad direct de la animal prin gravitatie sau cand este zguduit sau zgariat. Acelasi lucru este valabil si pentru fecalele intunecate ale puricilor adulti si este ceea ce da nastere efectului picant (alb-negru) asociat cu infestarile cu purici. Femela depune 4 pana la 8 oua dupa fiecare aport de sange, putand depune intre 800 si 1.000 de oua de-a lungul vietii, care poate dura pana la 2 ani. Ouale dureaza aproximativ o saptamana pentru a ecloza, iar din ele clocesc larve filiforme, albe, cu aptera, de 1,5 mm lungime. Se disting printr-un cap identificabil fara ochi, in general de culoare maro; falci adaptate pentru a musca; 3 segmente toracice si 10 segmente abdominale, toate prevazute cu peri si proiectii agatate in segmentul abdominal terminal. Larvele traiesc in locuri umede si intunecate, cum ar fi paturile de animale si puful de covor, hranindu-se cu deseuri organice si excremente de la exemplarele adulte. Acestea constituie un ingredient valoros in dieta ca sursa de sange, de care unele larve au nevoie pentru dezvoltarea lor pana cand sunt gata sa atace. catre oaspete. Larvele pot fi, de asemenea, pradatori de artropode mici si slabe. Patul unei pisici poate gazdui o populatie de 8.000 de purici imaturi si 2.000 de purici adulti. O infestare tipica cu purici poate fi formata din 5% adulti, 35% larve, 10% pupe si 50% oua. Dupa 2 pana la 3 saptamani, timpul necesar pentru a muta de doua ori si pentru a avea aproximativ 5 mm lungime, larvele tes coconi de matase incorporand resturi si cuib. In interiorul coconului, larvele muta timp de trei zile pentru a deveni pupe, care sunt initial albe cremoase si apoi maro inchis pe masura ce se maturizeaza in adulti. Aceasta faza este stadiul de repaus, in care puricii pot hiberneaza. Puricii adulti apar stimulati de vibratiile provocate de o gazda din apropiere, ceea ce explica eventualele atacuri in masa care apar in cladirile abandonate. Ciclul de dezvoltare, de la ou la adult, se finalizeaza in mod normal in 4 saptamani, dar dureaza mult mai mult daca temperaturile sunt scazute.

5. Masuri de control

Selectia metodelor de combatere a puricilor depinde in mare masura de amploarea problemei. In multe cazuri, infestarile la domiciliu cu o igiena buna sunt cauzate de animale de companie. Atunci cand acest lucru nu este cazul, este convenabil sa se determine specia care cauzeaza daunatorul. Acest lucru va ajuta la identificarea potentialelor gazde si focare ale infestarilor. Masurile de control trebuie sa fie indreptate impotriva larvelor si puricilor adulti.

a) Igiena / gestionare Puricii sunt intotdeauna asociati cu unitati cu un grad mai mare sau mai mic de murdarie. Curatarea regulata va impiedica insectele sa gaseasca un loc potrivit pentru reproducere si va face un drum lung spre controlul prezentei lor. Imbracamintea, asternutul si asternutul infestate trebuie distruse prin incinerare sau curatate temeinic, aplicand aceleasi masuri cuiburilor vechi de pasari si animale. In plus, acumularile de murdarie trebuie indepartate din fisuri si crapaturi, cum ar fi crapaturile din pardoseli, iar intreaga zona trebuie curatata temeinic.

b) Combaterea insecticidelor Insecticidele pot fi utilizate pentru a trata cladirile infestate si a le proteja impotriva unei noi infestari. La fel, gazdele pot fi tratate direct sau pot fi utilizate rodenticide. Tratamente pentru oaspeti: Exista produse insecticide special formulate si inregistrate pentru utilizare la animalele gazda. Aceste produse se vor aplica numai animalelor, respectand intotdeauna instructiunile de la producator de la scrisoare.

Dezinsectie, Deratizare si Dezinfectie SRL Adresa: Strada Vigoniei 6, Bucuresti / Telefon: 0765 444 422 /