Supravegherea medicala prenatala, organizeaza-te impreuna cu medicul tau

dezvoltarii bebelusului dezvoltarii bebelusului

Din momentul in care starea de viitoare mamica este confirmata de medicul curant, trebuie sa organizezi impreuna cu acesta supravegherea medicala si sa te gandesti deja la nasterea care urmeaza.

Nu ezita sa-i pui toate intrebarile care iti trec prin cap:

·         Cand voi face prima ecografie?

·         Cine imi va supraveghea sarcina si nasterea un ginecolog-obstetrician,o moasa?

·         Care sunt vizitele medicale recomandate?

·         In ce moment voi putea sti daca viitorul meu bebelus este baiat sau fata?

·         Exista vaccinuri recomandate sau nerecomandate pentru femeia insarcinata?

·         Care sunt medicamentele interzise?

·         Unde sa nasc?

·         Care sunt riscurile pierderii de sarcina, complicatiile posibile ale sarcinii, riscurile malformatiilor la fetus? Timp de noua luni, medicul tau va ocupa un loc aparte in viata ta. In primul rand deoarece il vei vedea adesea.

Sarcina nu este o boala, dar necesita un control atent al dezvoltarii bebelusului si al starii tale de suflet.

deoarece nu trebuie sa eziti sa-l chemi de fiecare data cand te nelinisteste o problema (rau curent de sarcina) sau cand te preocupa un proiect(calatorie, transport, munca...). Aceasta relatie curenta cu medicul joaca in final un rol fundamental acela de a te incuraja.

Daca medicul tau nu este obstetrician, adica mamos, el te va indruma la un specialist sau o moasa.

Acestia sunt cei care te vor asista pe parcursul celor noua luni care te separa de sosirea bebelusului

 

Ecografii si vizite  medicale

Pe timpul sarcinii sunt recomandate patru vizite medicale, in occident acestea fiindchiar obligatorii.

Prima are loc intre luna 1-a si a 3-a.Ea recomanda un examen general (greutate, tensiune, antecedente ...) dublata de un examen ginecologic.In principiu,medicul constata starea ta si iti prescrie un examen de laborator care va confirma sarcina.Ca rezultat al acestei prime vizite obligatorii,medicul completeaza declaratia de sarcina.Celelalte trei vizite obligatorii au loc in luna a 6-a, a 7-a si a 8-a.Prin acestea se verifica sanatatea mamei si dezvoltarea fatului.

Ce este magic in aceste examene, obligatorii sau prescrise intre timp de medic,este ecografia.Acest moment incredibil de viziune intrauterina,cand faci pentru prima oara cunostina cu mica fiinta care este cuibarita in tine, cand ii auzi inima, sau cand pui capat, daca o doresti, suspansului, intreband medicul care este sexul bebelusului.

Ecografia dureaza aproximativ treizeci de minute.In principiu,cu sondele moderne,nu ti se va mai cere,cu exceptia eventual a primei ecografii,sa bei un litru de apa in ora de dinaintea examenului. si sa simti o nevoie atat de mare de a urina incat placerea este oarceum umbrital)Unele ecografe dispun chiar de sonde vaginale,un fel de detector introdus direct uter.

Pe parcursul ecografiei, examen absolut nedureros, esti culcata pe spate. Medicul iti unge pantecele (sau sonda vaginala) cu un gel albastru si racoros care amelioreaza calitatea imaginii.Apoi el iti plimba sonda pe abdomen, in timp ce pe ecranul de control se vede forma bebelusului.Incepand cu sfarsitul lunii a 3-a se distinge fata. Nu ezita ca pe masura ce se desfasoara examenul, sa-I intrebi pe cel care face ecografia ce vede.

Prima ecografie are loc in jurul celei de a douasprezecea saptamani de sarcina (luna a 3-a). Ea se face din ce in ce mai frecvent cu sonda vaginala. Scopul ei este de a verifica:

·       constitutia buna a fatului (membrele, bataia inimii si marimea cefei, care poate fi, in acest stadiu al sarcinii, un indicator important de anomalii)

·       data conceptiei (determinarea varstei) si deci a nasterii

·       numarul de fetusi prezenti.

Pentru parinti, prima ecografie concretizeaza prezenta viitorului bebelus, chiar daca acesta nu este vizualizat decat in linii generale pe un ecran video. Vei pleca acasa cu o fotografie frumoasa de aratat intregii familii si de inserat, de ce nu, in albumul bebelusului.

Cea de a doua ecografie se face de obicei intre luna a 5-a si a 6-a. Ea permite sa se depisteze eventualele anomalii ale fatului, astfel incat acestea sa poata fi tratate imediat dupa nastere. Acesta este examenul in timpul caruia veti afla, daca pozitia fatului o permite, sexul bebelusului. Persoana care face ecografia vi-l va spune numai daca va exprimati dorinta. Unii parinti prefera sa-si rezerve surpriza pana la nastere, altii dimpotriva prefera sa-I afle cat mai repede, pentru a canaliza problema delicata de alegere a numelui pe o singura directie. Tu vei decide impreuna cu taticul cum veti proceda. Discutati problema inainte de a incepe examenul, pentru a nu va trezi in incurcatura, indecisi, atunci cand medicul va va pune intrebarea fatidica.

A treia ecografie se practica in general in luna a 8-a.Ea permite sa se verifice dezvoltarea buna a bebelusului si sa ne asiguram ca nu exista nici o anomalie care sa nu fi fost constatata anterior.