Cum sa te pregatesti corect pentru nastere

Poti, bineinteles, naste si acasa – din punct de vedere legal nu exista nici un impediment.Dar peste 99% din femei opteaza astazi pentru nasterea intr-o institutie medicala.Pentru aceasta exista ratiuni obiective.In caz de complicatii, competenta personalului maternitatii si echipamentul de care dispune aceasta permit evitarea unui mare numar de drame.

Unde sa nasc?este o intrebare pe care trebuie sa ti-o pui inca din primele luni de sarcina.Medicul este langa tine pentru a te sfatui si a te indruma spre institutia cea mai indicata si cea mai apropiata.

Inainte de a te decide,informeaza-te cu privire la personalul medical punand urmatoarele intrebari:

  • Exista un anestezist pentru practicarea periduralei?
  • Exista un bloc operator si un chirurg?
  • Exista un incubator? Daca nu, unde sunt transferati bebelusii prematuri?
  • Tatalui i se permite sa asiste la nastere?
  • Exista o sectie de nou-nascuti care, pe timpul noptii, sa preia bebelusii din maternitate?
  • Exista posibilitatea sa stai in rezerva individuala?
  • Institutia organizeaza cursuri de pregatire pentru nastere?

Atunci cand, de comun acord cu ginecologul, ai facut alegerea, efectueaza examenele medicale prenatale la cabinetele serviciului de maternitate ale institutiei respective. Personalul va dispune astfel de un dosar complet al supravegherii medicale a sarcinii tale, ceea ce poate fi util in momentul nasterii. In sfarsit, trebuie sa stii ca un spital nu poate refuza primirea unei paciente aflate pe punctul de a naste. Dar, daca inscrierea nu a fost facuta la timp si daca serviciul de maternitate este suprasolicitat, risti sa fii culcata intr-un pat pe culoar…Important este sa pregatesti bine sederea  la maternitate si sa ajungi acolo cu toata increderea, cu valiza in mana  si cu singura grija si fericire de a aduce

Ce trebuie sa contina?

Pentru bebelus trebuie sa prevezi pieptarase cu maneca lunga, pijamale (costumase) moi, sosete, eventual o scufita de bumbac si unul sau doua pieptarase de lana moale sau bumbac pentru a-I incalzi.Si pentru el, ca si pentru tine, prefera materialele moi si naturale, precum bumbacul sau lana (cu conditia sa fie „pentru prunci), fara cusaturi aspre. Cateva scutece de panza alba pot fi utile; acestea sunt bune in toate situatiile ivite pe neasteptate. Cantitatea de imbracamine va fi aleasa in functie de durata prevazuta pentru spitalizare. Spala hainutele cu un detergent bland inainte de a-I imbraca, pentru prima oara, pe bebelus.