Greutate copii dupa nastere, evulutie

Curba greutatii urca foarte repede in primele luni si mai incet dupa.

Factorii care determina evolutia:

Cresterea in greutate depinde in mod direct de regimul alimentar, adica de aportul si asimilarea alimentelor. Ea corespunde mai multor fenomene:

  • Cresterea organelor Acestea sunt relativ marl la nastere si crest mai putin repede comparativ cu restul corpului.
  • Lungirea, ingrosarea si osificarea scheletului

Scheletul asimileaza calciul. Oasele lungi si plate, care erau cartilaginoase, la nastere, se calcifiaza. Acest lucru explica de ce copilul aflat la o varsta frageda este asa de predispus la rahitism.

  • Cresterea numarului si volumului fibrelor musculare Depinde, intr-o oarecare masura, de practicarea unor exercitii.
  • Dezvoltarea tesutului adipos

Nou-nascutul are foarte putine grasimi in corp. Bebelusul de 6-9 luni are forme foarte rotunjite. Pliul cutanat este gros si puternic. Pliul poate fi observat in regiunea dorsala cand ciupim pielea. Grosimea lui este variabila in functie de copil si de climat.

  • Compozitia corpului Sufera modiflcari profunde si conditioneaza celelalte fenomene.

La nastere si imediat dupa, corpul copilului este bogat in apa (75% din greutatea totala). Jumatate din aceasta cantitate, stocata in afara celulelor, este mobila, adica poate fi eliminata usor. In consecinta, bebelusul este foarte sensibil la pierderile de apa din corp, provocate de caldura, febra, varsaturi, diaree sau lipsa aportului de lichide. Trebuie sa i se dea sa bea apa din abundenta, de mai multe on pe zi. Doza medie este de 140 g la un kg si in decurs de o zi, mai ales in primul an de viata. Apoi, doza se ridica la 210 g la un kg, in decursul unei zile. Atunci cand este foarte cald, sau copilul are febra on tulburari digestive, ratia de apa trebuie sa creasca si nu sa scada, asa cum sustin unele voci traditionaliste.

Aceste echilibru instabil de apa persista in primii ani de viata, pana la 2-3 ani. La varsta de 6 ani, acesta este deja mult mai stabil. Greutatea traduce inainte de toate gradul de nutritie al copilului, in ziva consultului. Depinde de dezvoltarea copilului, dar si de regimul sau alimentar, de starea sanatatii sale, de rezervele sale de apa. Dezhidratarea puternica duce la o pierdere acuta in greutate. Dupa nastere, copilul incepe sa piarda din greutate, aproape a zecea parte din greutatea totala (si acest lucru cu atat mai mult cu cat greutatea copilului la nastere era mare.) Va reveni la greutatea initiala dupa una sau trei saptamani. Dupa aceea, greutatea creste continuu, cu atat mai repede cu cat copilul este la varsta frageda. In medie:

  • Greutatea copilului este de doua on mai mare la 5 luni de la nastere.
  • De trei on mai mare la un an.
  • Si de patru la 2-3 ani.

Viteza de crestere, desi ramane destul de mare dupa 2 ani, incepe totusi sa scada progresiv.

Normele de referinta

Ideal este sa comparam greutatile constatate cu normele stabilite regional, pe un acelasi esantion, adica persoane din acelasi grup etnic, provenind din aceeasi regiune geografica, traind in conditii socio-economice favorabile. Din pacate, astfel de premise sunt destul de rar intalnite in tarile in curs de dezvoltare. In absenta lor, pot fi folosite curbele de referinta stabilite de catre O.M.S., in urma unor cercetari internationale in ce priveste dezvoltarea copilului. Daca anumite tari dispun de norme nationale, aceasta curba va permite o comparatie. Sau va putea fl folosita temporar pentru a urmari evolutia copilului. Aceasta curba reprezinta un efort de unificare a nenumarate fise si curbe folosite in lumea intreaga. In acest lucru rezida importanta ei. Cele doua linii negre delimiteaza zona cosiderata normala.