Stii care e cel mai bun moment al zilei ca sa iei decizii bune?

Exista un adevar in aceasta vorba: lasa lucrurile sa se aseze. Ca proprietar de afacere mica, fiecare decizie pe care o luati va poate afecta activitatea, iar acest lucru poate insemna o diferenta importanta dintre profiturile pozitive si pierderi. Noile studij din ultimii ani au redus timpul de luare a deciziei la o stiinta exacta. Deci azi va puteti inarma cu instrumentele necesare pentru a lua decizii inteligente pentru afacerea dumneavoastra.

Cel mai important moment al zilei pentru luarea deciziilor

Vrei sa faceti miscari critice in ceea ce priveste activele financiare? Dar oare cand este mintea dumneavoastra cel mai bine concentrata si limpede?

Potrivit lui Daniel Pink care a scris in 2018 cartea Secretele stiintifice ale programarii perfecte, se pare ca cel mai bun moment al zilei pentru a lua o decizie este dimineata.  Cei mai multi oameni sunt foarte productivi in primele doua ore de la trezire pentru ca atunci creierul este conectat pentru a lua decizii analitice.

Totusi, exista si exceptii in functie de ceasul dumneavaostra biologic sau ritmul circadian. Ganditi-va la ritmul circadian ca fiind un ceas de 24 de ore intern, la nivel creierului, care functioneaza atunci cand sunteti somnoros si in alerta. Acesta este motivul pentru care adormiti in fiecare noapte in jurul aceleiasi ore.

Pentru a descoperi fluxul dumneavoastra optim, imaginati-va o zi cand nu aveti nimic de facut - ar putea fi o zi libera sau in weekend. Cand adormiti? Cand va treziti? Mai important este punctul de mijloc intre cele doua momente. De exemplu, daca adormiti la ora 10 seara si va treziti la 6 dimineata, mijlocul este la ora 2  noaptea  - ceea ce v-ati putea transforma intr-o pasare de noapte.

Conform studiului de cronobiologie realizat de profesorul till Roennberg daca mijlocul se afla intre orele 12 noaptea si 3 dimineata, atunci sunteti o pasare timpurie. Daca mijlocul este intre ora 6 dimineata si 12, atunci sunteti bufnita de noapte. Daca mijlocul se afla intre orele 3.30 si 6, atunci va situati in ambele tabere. Pasarile timpurii iau cele mai bune decizii dimineata. Bufnitele de noapte iau cele mai bune decizii dupa amiaza sau la inceputul serii.

Timpul nu inseamna totul, dar totul se reduce la timp. Pentru cei mai multi dintre noi, ziua incepe in forma - suntem etici, concentrati si plini de energie. Intre 2 si 4 dupa amiaza alunecam intr-o productivitate mai scazuta, dupa care ne revenim spre cina