Statea economica a Romaniei

  • Sâmbătă, 17 Octombrie 2020
  • Finanțe
  • Publicat de
Starea economica Starea economica

Marile agentii de rating, care au programat analize pentru datoria suverana a Romaniei in octombrie sau la inceputul lunii decembrie, vor astepta sa vada planurile noului guvern dupa alegerile din 6 decembrie, spune economistul sef al BCR, Ciprian Dascalu. Este important ca angajatii sa isi faca meseria si sa incaseze salariu net in continuare.

Acest scenariu se bazeaza pe asteptarile consensuale ale alegerilor generale care vor avea loc pe 6 decembrie, iar liberalii vor putea forma un nou guvern care va veni cu un plan credibil de consolidare fiscala. Ramane neclar cum ar arata un astfel de plan, dar ministrul finantelor Florin Citu a asigurat ca nu va include impozite mai mari.

Cu toate acestea, inversarea cheltuielilor prociclice adoptate de social-democrati in Parlament nu este o sarcina legislativa simpla, iar intarzierile suplimentare in organizarea alegerilor generale ar putea face aproape imposibila. incepand cu 14 octombrie, calendarul electoral a fost resetat printr-o hotarare a Curtii Constitutionale care a eliminat decizia Guvernului la data alegerilor si le-a permis parlamentarilor sa decida.

Nu presupunand nicio modificare a calendarului electoral, care ramane in continuare scenariul de baza, in ciuda retoricii social-democratilor, economistul sef al BCR judeca, in mod surprinzator, actiunile agentiilor de rating in ceea ce priveste consolidarea fiscala si impactul acesteia asupra datoriei publice.

Astfel, daca datoria publica prezinta semne ca se indreapta spre nivelul de 60-65 procente din PIB (in conformitate cu tarile cu rating A), ne putem astepta ca agentiile sa retraga datoria Romaniei la junk, a spus Dascalu. insa, daca arata semne de echilibrare, ca ar putea atinge un varf de 50 procente din PIB in doi ani, pentru a scadea ulterior, ratingul ar putea chiar sa se imbunatateasca, a concluzionat el.

Romanian FinMin nu asigura o majorare a TVA planificata pana la sfarsitul anului 2021

Ministrul roman de finante, Florin Citu, a asigurat ca Guvernul nu va creste cota TVA in acest an sau anul viitor.

Guvernul are resurse pentru finantarea deficitului bugetar in acest an si a identificat deja resurse pentru deficitul de anul viitor, a explicat Citu, potrivit Wall-street.ro.

Nu este momentul potrivit pentru cresterea taxelor (deoarece aceasta ar fi o politica prociclica), iar partidul liberal crede in impozite mici platite in mod egal de toata lumea, a sustinut ministrul roman de finante.

Declaratia a venit ca raspuns la economistul-sef al ING Bank Romania, spunand ca Guvernul ar putea urmari o corectie bugetara majora dupa alegeri, cu impozite mai mari, iar cota TVA ar fi cea mai probabila crestere intr-un astfel de scenariu.

Aici exista inca o vizibilitate politica limitata dincolo de alegerile din decembrie, in special din punct de vedere fiscal, unde credem ca o corectie bugetara printr-o reforma fiscala nu poate fi exclusa (o crestere a TVA este principalul nostru suspect)", ING Bank a spus economistul, a raportat Economica.net.