Specificatii TEHNICE la Jante – ET, J, PCD, Diametru, Latime, etc

Specificatii TEHNICE la Jante–ET, J, PCD, Diametru, Latime, etc.

Alegerea corecta a jantelor poate fi o operatiune destul de dificila deoarece presupune cunoasterea unor specificatii tehnice complexe.

Specificatii TEHNICE la Jante – ET, J, PCD, Diametru, Latime, etc

Alegerea corecta a jantelor poate fi o operatiune destul de dificila deoarece presupune cunoasterea unor specificatii tehnice complexe. Alegerea unor jante cu carateristici eronate poate creea grave probleme in ceea ce priveste toate celelalte componente ale masinii.

Daca vrei sa faci alegerea corecta de jante pentru masina ta fara prea multe batai de cap, trebuie sa stii ca gasesti la preturi foarte bune atat anvelope cat si jante din tabla sau jante aliaj aici https://www.vadrexim.ro/jante-aliaj.html .

Sa luam drept exemplu o janta precum 8Jx175x112 H2 ET30

Profilul jantei. In exemplul dat mai sus, litera J exprima profilul jantei. Cu alte cuvinte, suprafata pe care este asezata anvelopa. Majoritatea jantelor moderne beneficiaza de acest profil J. Masinile 4X4 au de obicei profilul JJ.

Latimea interioara a jantei. In exemplul oferit mai sus, 8 se exprima in inch si se masoara intre marginile jantei, adica acolo unde intra anvelopa .

Diametrul jantei. 17 din exemplul mai sus se refera la faptul ca se masoara dintr-o parte in alta suprafata exterioara a jantei, se trece si prin centrul acesteia. Diametrul este exprimat in inchi si este identic cu diametrul anvelopei care este montata.

Pitch Circle Diameter, PCD. 112 din exemplul de mai sus reprezinta diametrul exprimat in milimetri al unui cerc imaginar care are centrul in mijlocul gaurii centrale si trece prin centrul gaurii fiecarui prezon in parte.

Numarul de prezoane. Cifra 5 din exemplul de mai sus reprezinta numarul de gauri pe care il are janta si acesta trebuie sa fie identic cu numarul de prezoane pe care le are butucul rotii. Se mai intampla si ca acelasi tip de masina sa aiba versiuni de roti cu un numar diferit de prezoane. De aceea, este bine sa se tina cont si de acest aspect.

Prinderea unei jante. Aceasta prindere este formata din numarul de prezoane si valoarea PCD-ului. In exemplul oferit mai sus, aceasta prindere este 5X112.

Cocoasa jantei. H2 este un cod care indica numarul si specificul acestor cocoase de pe profilul jantei.

ET (in limba germana Einprestieffe, in limba engleza offset). 30 reprezinta distanta exprimata in milimetri de la linia centrala a jantei pana la suprafata de montarea jantei, acolo unde se face contact cu fuzeta.

Alti parametri de clasificare pentru jante:

Greutatea jantelor este foarte bine sa fie stiuta pentru a se obtine anumite performante. Fiind fabricate din mai multe tipuri de aliaje jantele pot fi ultra usoare, concepute pentru autoturismele care participa la la unele competitii de viteza sau cu o greutate normala. Jantele din aliaj pot fi de mai multe tipuri, in functie de componente si in functie de materiale. Cele mai des intalnite jante sunt cele turnate monobloc, altfel spus turnate intr-o matrita dintr-o singura bucata.

Mai exista si jante forjate din doua sau mai multi parti componente care, spre exemplu permit schimbarea design-ului interior sau spitelor. Vestitele spinnere sunt cele mai cunoscute jante de acest gen. Jantele din aliaj  pot avea finisaje in culori mate, lucioase, din aluminiu polisat sau cromate. Mai putem intalni jantele transparente care au aparut recent pe piata insa scopul lor este pur estetic pentru moment. Mai multe detalii despre jante poti afla de aici.

Sursa foto: Vadrexim