Sfaturi pentru un mers corect

  • Vineri, 27 Decembrie 2019
  • Sport
Sfaturi pentru un mers corect Sfaturi pentru un mers corect

Care sunt criteriile care permit sa se stabileasca faptul ca mersul este invatat?

Copilul ajunge in stadiul de a merge atunci cand el a inmagazinat intr-o masura suficienta senzatii si „intamplari”. Panoplia lui de senzatii este atunci de asa natura incat el poate trece la elemente de constructie corporala din ce in ce mai complexe si care fac apel la echilibrare. Se poate spune ca un copil a invatat mersul atunci cand el este capabil, fara a se sprijini, sa treaca de la pozitia in picioare la pozitia chircit si apoi sa se ridice (singur).

Care sunt obstacolele in calea invatarii mersului?

Daca micutul nu dispune de suficient spatiu sau daca este in permanenta pus in tarc sau in scaun. Copilul trebuie sa poata sa-si testeze ambientul, sa-si satisfaca curiozitatea. Iar adesea, ceea ce il impiedica este protectia exagerata de care dau dovada anumiti parinti. Iar copilul, de unul singur invata sa mearga si sa-si dezvolte simtul echilibrului.

Se poate intampla ca, invatand sa mearga, copilul sa se aleaga cu defecte?

Daca anumite articulatii au suferit rasuciri la nastere (solduri, genunchi, glezne etc.), copilul va avea o alura putin deosebita (picioare spre inauntru sau ca de rata…). Dar, mai ales, aceasta va putea avea repercusiuni asupra intregii sale organizari osoase (in special in ceea ce priveste coloana vertebrala). Teoretic, aceste defecte sunt observate de catre pediatru pe parcursul primelor saptamani de viata a copilului. De unde importanta consultului pediatric inca de la nastere. Purtarea unui bandaj gipsat va permite ca, in acest caz, articulatia sa revina la locul ei.