Securitatea lucrului cu unelte electrice

Unealta electrica Unealta electrica

In lucrul cu uneltele avem nevoie neaparata de cunoasterea principalelor norme de securitate atunci cand folosim uneltele electrice. Aceste norme de secutitate ne asigura o protectie atat personala cat si a securitatii lucrarii executate.

Securitatea zonei de lucru

Mentineti zona de lucru curata si bine iluminata. Zonele intunecate sau aglomerate reprezinta surse de accidentare.

Nu utilizati uneltele electrice in atmosfere cu potential exploziv, precum si in prezenta lichidelor sau a prafurilor inflamabile. Uneltele electrice genereaza scantei care pot aprinde praful.

Tineti copiii si persoanele din preajma la distanta in timp ce operati o unealta electrica. Distragerea atentiei poate conduce la pierderea controlului.

Securitatea personala

Ramaneti concentrate si atent, urmariti ceea ce faceti si folositi ratiuni de bun simt la utilizarea uneltelor electrice. Nu utilizati unelte electrice atunci cand sunteti oboiti sau sub inflamatia drogurilor, a alcoolului sau a medicamentelor. Un moment de neatentie la operarea uneltelor electrice poate cauza vatamari personale grave.

Utilizati echipament personal de protectie. Purtati intotdeauna ochelari de protectie. Echipamentul personal de protectie, precum o masca de praf, incaltamintea ce nu aluneca, o casca sau casti de antifonare utilizate in conditiile adecvate, vor reduce vatamarile personale.

Preveniti pornirea accidentala. Asigurati-va ca aveti comutatorul in pozitia inainte de a conecta unealta la alimentarea electrica si/sau acumulator, de a ridica si transporta unealta. Transportul eneltelor electrice cu degetul pe comutator sau alimentarea uneltelor conectate evita accidentele.

Indepartati orice cheie de reglare sau cheie fixa inainte de a alimenta unealta electrica. O cheie sau o cheie fixa atasata de o piesa rotativa la unealta electrica poate cauza vatamarea personala.

Nu va intindeti excesiv. Tineti-va echilibrul si aderenta in permanenta. Aceasta permite un control mai bun al enealtei electrice in situatii neasteptate.

Imbracati-va adecvat. Nu utilizati haine largi sau bijuterii. Tineti-va parul si imbracamintea departe de piesele rotative. Hainele largi, bijuteriile sau parul lung se pot prinde in piesele mobile.

Securitatea electrica

Stecarele uneltelor electrice trebuie sa se potriveasca cu priza. Nu modificati niciodata stecarul in niciun fel. Nu utilizati niciun fel de adaptare pentru stecare in combinatie cu unelte electrice ce dispun de pamantare. Prizele nemodificate si prizele potrivite vor reduce riscul de electrocutare.

Evitati contactul dintre corp si suprafetele pamantate, precum tevile, radiatoarele, balustradele sau frigiderele. Exista un risc crescut de electrocutare in cazul in care corpul dumneavoastra este pamantat.

Nu expuneti uneltele electrice ploii sau conditiilor de umezeala. Patrunderea apei in unealta electrica va creste pericolul de electrocutare.

Nu abuzati cablul de alimentare. Nu utilizati niciodata cablul pentru transportul, tragerea sau deconectarea de la alimentare a uneltei electrice. Tineti cablul departe de caldura, de ulei, muchii ascutite sau piesele mobile. Cablurile deteriorate sau incurcate pot creste riscul de electrocutare.

Atunci cand operati o unealta electrica in exterior, utilizati un cablu prelungitor adecvat pentru utilizarea in exterior. Utilizarea unui cablu adecvat pentru exterior reduce riscul de electrocutare.

In cazul in care operarea unei unelte electrice intr-o locatie umeda cu curent (RCD). Utilizarea unui RCD reduce riscul de electrocutare.