Se doresc meseriasi, insa in Romania este plin de someri cu diploma

Se doresc meseriasi, insa in Romania este plin de someri cu diploma Se doresc meseriasi, insa in Romania este plin de someri cu diploma

Conform Agentiei Nationale pentru Ocuparea Fortei de Munca, anul acesta peste 31.000 de locuri de munca sunt oferite de catre angajatori.

Cele mai multe oferte sunt pentru meseriasi

In curand se va organiza un eveniment ce se adreseaza tuturor persoanelor aflate in cautarea unui loc de munca. Evenimentul este organizat de catre Bursa Generala a Locurilor de munca, in 76 de locatii din toata tara. Pana acum, se anunta ca fiind inscrisi 1.841 participanti , fiind oferite 31.230 locuri de munca.

Din totalul locurilor de munca oferite, 1.615 sunt adresate persoanelor cu studii superioare (de lunga si scurta durata), iar 15 vizeaza persoanele marginalizate social. Restul, sunt oferte pentru persoane cu studii gimnaziale, liceale, profesionale.

Analiza ofertelor angajatorilor scoate la iveala paradoxul de pe piata muncii din Romania. In continuare este bataie pe meseriasi, in general absolventi de scoli profesionale si licee cu profil tehnologic, dar acestia lipsesc. Pe de alta parte, Romania are peste 100 de universitati care scot anual pe piata muncii sute de mii de absolventi. Multi dintre ei devin din start someri cu diploma. In tara noastra, 2 din 10 absolventi de facultate nu isi gasesc loc de munca dupa ce termina studiile, Romania situandu-ne astfel la coada clasamentului din U.E., potrivit statisticilor oficiale ale Comisiei Europene. Cei care totusi reusesc sa se angajeze, ajung sa lucreze de multe ori in domenii care nu are nicio legatura cu studiile absolvite.

Meseriile cele mai cautate, potrivit ofertelor de la Bursa Locurilor de Munca sunt: muncitor necalificat - 5.006 locuri de munca, confectioner asamblor articole textile - 1.324 locuri de munca, manipulant marfuri - 972 locuri de munca, lucrator comercial - 968 locuri de munca, casier - 963 locuri de munca, lacatus mecanic - 883 locuri de munca, agent securitate - 786 locuri de munca, electrician - 744 locuri de munca.

IT-istii si economistii, vizati de companiile din Romania

Din cele putin peste 1000 de locuri de munca oferite absolventilor de studii superioare, 778 de joburi sunt pentru ingineri. Mai sunt cautati si economistii, tehnicienii, managerii si programatorii.

De altfel, dupa criza provocata de pandemia COVID-19, IT-istii au fost cei mai mult vanati pentru angajare. Asta pentru ca tot mai multe sectoare ale industriei au resimtit nevoia de adaptare la noile tehnologii. Lor si l-au adaugat candidatii cu experienta in digital e-commerce sau automatizari.

Judetele cu cele mai multe joburi disponibile in cadrul Bursei locurilor de munca sunt : Bucuresti - 4.425, Cluj - 2.352, Brasov - 1.602, Bihor - 1.368, Iasi - 1.110.

Într-un studiu de curând dat publicității de către platforma hipo.ro, intitulat: Raportul pieței forței de muncă în 2021, se arată că în topul domeniilor care vor face cele mai multe angajări în perioada imediat următoare, conduce detașat industria IT & Software. De altfel, această industrie s-a clasat pe primele două poziții din acest top cel puțin de trei ani încoace, luptând pentru supremație alături de domeniul vânzărilor, care este permanent la mare căutare (și e firesc să fie așa).