Scaderea TVA la 16%

Scaderea TVA la 16% Scaderea TVA la 16%

Taxa pe Valoarea Adaugata, prescurtata TVA, este un tip de impozit indirect suportat de consumator in costul final al bunurilor si serviciilor.

Taxa pe Valoarea Adaugata, prescurtata TVA, este un tip de impozit indirect suportat de consumator in costul final al bunurilor si serviciilor. Pe parcursul "lantului" economic al realizarii unui produs sau al prestarii de servicii supuse taxei pe valoare adaugata, fiecare agent care adauga valoare incaseaza si plateste TVA colectata, respectiv deductibila. In prezent, cota standard de TVA in Romania este de 19%, iar in Parlamentul Romaniei exista in dezbatere un proiect de lege ce vizeaza scaderea TVA la 16%.

Pe langa cota standard de TVA, in Romania se aplica doua cote reduse:

- 9% pentru mancare si bautura (excluse cele alcoolice), servicii vidanjare si desfundare canalizare, livrarea de medicamente de uz uman si veterinar, serviciile de catering si restaurante, distribuirea apei potabile, irigatii;

- 5% pentru produsele eco-bio, manualele scolare ale elevilot, publicatii nepublicitare, anumite servicii din turism, inclusiv transportul turistilor cu trenuri sau vehicule istorice cu tractiune cu aburi, cu instalatii pe cablu ori cu transport cu vehicule cu tractiune animala sau ambarcatiuni, taxe de acces in muzee, expozitii sau la evenimente sportive, case construite in scop social, case cu suprafete mai mici de 120 de metri patrati si cu valori mai mici de 450.000 de lei.

Ce impact ar avea scaderea TVA la 16%

O reducere a TVA s-ar resimti in preturile platite de consumatori pentru bunurile si serviciile achizitionate. Realizand un calcul salariu 2020, se va observa o crestere a puterii de cumparare a romanilor, cel putin in teorie. Prin urmare, scaderea TVA ar incuraja o crestere a consumului. Specialistii avertizeaza, insa, ca, la nivel macroeconomic, consumul ar avea nevoie de temperare, nu de o accelerare care ar conduce la o noua adancire a deficitului.

Expertii apreciaza si ca teoriile privind o scadere a fraudei si evaziunii la TVA nu sunt neaparat aplicabile, asa cum nu au fost nici la anterioarele reduceri ale cotei standard. Desi, potrivit calculator TVA, de reducere ar beneficia si firmele, nu doar consumatorii, este putin probabil sa asistam la o mai buna colectare, chiar si in conditiile in care Romania ar deveni tara din Europa cu cea mai scazuta cota de TVA.

Cine decide scaderea TVA la 16%

Proiectul de lege privind reducerea TVA de la 19 la 16% a fost adoptat tacit in Senat si trimis spre dezbatere la Camera Deputatilor. Aici a primit avize din partea comisiilor de specialitate, singurul negativ venind din partea Comisiei pentru politica economica, reforma si privatizare.

Argumentul a fost ca o scadere a cotei la 16% ar genera un impact negativ asupra veniturilor din TVA, estimate la minus 8,1 miliarde lei pentru anul 2020. In plus, comisia a apreciat ca extinderea cotei reduse de TVA 5% si la livrarea de alimente destinate consumului uman si animal, animale si pasari vii din specii domestice, seminte, plante etc. ar produce un impact bugetar negativ estimat la minus 3,7 miliarde lei in 2020.

Totusi, Comisia pentru buget, finante si banci a intocmit un raport favorabil, admitand 6 amendamente propuse in comisii, iar proiectul a intrat la dezbatere pe 18 decembrie 2019. Deputatii au decis atunci sa retrimita proiectul la Comisia pentru buget, finante si banci pentru raport suplimentar, cu termen 3 februarie 2020.