Sa ii explici unui copil cum a ajuns el pe lume, sfaturi

Pentru a evita bulversarea copilului, multumiti-va sa realizati o poveste „stiintifica” a vietii uterine.Explicati-i cum mama si tatal, pentru ca se iubeau, au plantat o mica samanta in pantecele mamei si apoi acesta samanta a crescut pe timpul a noua luni pentru a se transforma, in final, in bebelus.

Spuneti-i imediat copilului ca asteptati un copil.Comportamentul dumneavoastra s-a schimbat imediat ce ati aflat fericita veste, dar nu uitati de copil. El risca sa resimta dureros aceasta rivalitate acsunsa.

Informandul suficient de devreme, il veti face sa participe la aventura care se desfasoara in pantecele dumneavoastra.Puteti sa-i explicati daca este avid de informatii – cum bebelusul creste, se hraneste si respira… Copilul dumneavoastra va fi fara indoiala impresionat de ceea ce se petrece in acest pantec atat de misterios. Insistati pe latura miraculoasa a acestui mecanism natural.

Fara sa utiltizati cuvintele „sexualitate” sau „sex”, care pot parea greu de inteles pentru un copil, amintiti-i diferenta dintre barbat si femeie.

Catre varsta de 2 ani, copilul cunoaste deja acesta distinctie.El v-a observat si observat deja pe sotul dumneavoastra.A remarcat deja anumite diferente notabile. In colectivitate si-a comparat corpul cu cel al fetitelor sau al baieteilor care il inconjoara.Este, deci, gata sa va inteleaga explicatiile, nu eziati sa-i vorbiti despre aceste probleme.

Cand intrebarile devin mai presante, insistati asupra faptului ca, pentru a face un bebelus, e nevoie atat de mama cat si de tata pentru ca fiecare poseda o parte din samanta care va da nastere copilului.

Daca vrea niai multe detalii, intocmiti o schema mai explicita sau faceti rost de un manual de anatomie:exista manuale speciale pentru copiii care au mai mult de 5 ani. Unele CD-uri explica, de asemenea, bazele functionarii in mod interactiv.

In sfarsit, proiectati-va copilul in viitor.Spuneti-i ca intr-o buna zi, dupa multi ani, el sau ea va fi tata sau mama si ca ea sau el o sa aiba bucuria de avea un copil. Lucrul acesta il integreaza pe copil in lungul proces al vietii.

Anumiti parinti cred ca educatia sexuala nu este de competenta lor, ca aceasta trebuie tacuta in scoala. Ramane sa hotatrati dumneavoastra.Dar oricurn merita de stiut ca nu trebuie sa asteptati ca fiul sau ffica dumneavoastra sa devina majori pentru a discuta pe tema contraceptiei sau a prezervativelor. In plus, in cazul fetelor, se impune o discutie chiar de la primul ciclu menstrual.

Totul este o chestiune de logica si depinde de relataia pe care ati stabilit-o cu copilul dumneavoastra.Daca insa sunteti mai rezervat(a), copilul nu va privi cu ochii buni amestecul in viata lui privata. Din contra, daca stabiliti relatii foarte intime, renuntati la tabu-uri, dar asteptati pana cand copilui va lua intiativa discutiei.

Sexualitatea nu este un subiect ca toate celeialtel Menajati sensibilitatea copilului si dorinta lui de a cunoaste mai mult.

Simpla intrebare despre originea bebelusului va va permite sa filozofati despre originea vietii si despre moarte. Avand in vedere amploarea subiectului, vorbiti pe masura interlocutorului.Astfel, va va pune intrebarile care i se par vitale. Si apoi, fiti stoic: nu va fie teama sa abordati acest subiect. Este foarte natural sa vorbiti despre el!