Prezervativul:marele necunoscut

Un obiect care de cele mai multe ori trece neobservat, unii nedorind sa-I foloseasca, altii uitand pur si simplu sa-I cumpere; si totusi, prezervativul ar trebui sa ne insoteasca pretutindeni. Nu prea stim mare lucru despre prezervative si culmea, nici macar nu incercam sa mai aflam din cand in cand cate ceva. Ii atribuim tot felul de mituri, avem o groaza de idei preconcepute fara ca macar sa-I fi folosit o singura data. Oare de ce?

 

Ceva mai mult decat un cauciuc

 

Prezervativul pe care il tineti in mana este mult mai mult decat o bucata de cauciuc intr-un ambalaj. In procesul de fabricatie, un anumit numar de prezervative sunt supuse la niste teste extrem de riguroase. Teste de presiune, de volum si de rezistenta. Daca prezervativul nu trece aceste teste, intregul lot de prezervative din care acesta face parte va fi distrus. Dimpotriva, daca prezervativele trec testele cu succes, toate celelalte prezervative din lot vor fi ambalate. Amintiti-va ca regulamentul testelor este foarte strict si nimic nu se face la intamplare.

 

Ce prezervativ alegem?

 

Daca ai in fata intreaga gama dintr-o farmacie sau o gama de cateva ori mai bogata intr-un magazin specializat, zau ca nu prea stii ce sa alegi! Insa in alegerea unui prezervativ trebuie sa urmati cateva reguli. In primul rand, trebuie sa alegeti prezervativele din latex si nu pe cele din fibra animala. Latexul, fiind mai rezistent, nu lasa sa treaca bacteriile, spre deosebire de prezervativele din fibre animale care nu ofera o protectie eficace impotriva bolilor transmisibile pe cale sexuala. Nu uitati sa verificati data expirarii de pe ambalaj cand Ie cumparati. Daca data este expirata, prezervativele nu ar mai trebui folosite, desi farmacista ar trebui sa stie acest lucru si sa retraga cutiile care nu mai sunt in uz. Este, de asemenea, important sa alegeti prezervativele lubrifiate si cu rezervor. Veti gasi acest gen de informatii pe cutie. Pentru o protectie si mai mare, puteti alege prezervativele care contin lubrifiant spermicid. Daca insa dupa folosire observati o iritatie, consultati medicul si evitati substantele spermicide. In ceea ce priveste lungimea, va sfatuim sa incercati mai multe tipuri ca sa vedeti care vi se potriveste. Daca prezervativele care se comercializeaza prin farmacii nu va corespund ca marime, vizitati magazinele specializate unde veti gasi toate marimile posibile. In ceea ce priveste grosimea, este in functie de preferinte. Trebuie insa sa stiti ca un prezervativ mai gros nu inseamna ca este si mai eficace. Prezervativul, indiferent de grosime, ofera o buna protectie daca este utilizat in mod eficace. Prezervativele cu nervuri sau cu striatii sunt si ele disponibile. Nervurile sau striatiile sunt prezente pe prezervativ in scopul cresterii sensibilitatii si a placerii. Totusi, si aici intervin preferintele individuale, deoarece unora acest tip de prezervativ le ofera o placere mai intensa, iar altii nu fac absolut deloc nici o diferenta.