Porti ochelari chihlimbar? Iata cum iti influenteaza acest lucru somnul?

ochelari chihlimbar ochelari chihlimbar

 

Pare ca niciodata nu te poti bucura pe deplin de somn. Asta pentru ca suntem mereu ocupati. Cine are timp de somn? Adevarul este ca uneori ai sari peste cina doar ca sa ajungi mai repede in pat. In plus, multi dintre noi ne clatim privirea intr-un gadget (telefon, tableta) inainte sa adormim.

Poluarea luminoasa este peste tot si atunci cand ne expunem la ea inainte de culcare nu facem decat sa compromitem ciclul normal de somn. Vestea buna este ca exista ceva care te va ajuta sa dormi mai repede.

E destul de usor sa ajungi in ciclul de somn. Lumina ne tine treji si intunericul ne provoaca somnolenta. Daca te expui la lumina pana in momentul in care te culti, fara o perioada de tranzitie, ciclul normal de somn va fi afectat. Dar, purtarea ochelarilor de culoarea chihlimbarului poate fi de ajutor. Acesti ochelari blocheaza lumina albastra pe care dispozitivele o emit.

Hormonii de somn si ochelarii chihlimbar

Melatonina este cunoscuta sub numele de hormon de somn care este eliberat atunci cand in camera se face intuneric. Acest hormon ajuta la reglarea altor hormoni si influenteaza metabolismul nostru - ritm circadian. Acest ceas intern face referire la ceea ce determina somnul si trezirea. Melatonina este de asemenea un puternic antioxidant care ne protejeaza creierul si ovarele. Unele cercetari spun ca atunci cand femeile interfereaza cu ciclul natural de lumina - intuneric, ovulatia este modificata sau se opreste cu totul. Femeile care lucreaza in schimburi de noapte si sunt expuse luminii albastre in timpul natural de somn au niveluri mai scazute de melatonina si un risc mai mare de cancer mamar. Exista unele dovezi ca acest luctu influenteaza inclusiv fertilitatea.

De ce sunt diferiti ochelarii cu filtre de lumina albastra de cei chihlimbar?

Liltrul de lumina albastra de la telefon, tableta sau computer va ofera o anumita protectie, dar nu blocheaza toata lumina albastra din toate sursele. Cea mai buna modalitate de a utiliza ochelari de chihlimbar este sa-i puneti imediat dupa ce se intuneca afara si sa-i dati jos atunci cand va pregatiti de somn. Acest lucru va bloca toata lumina care zdrobeste melatonina din impactul asupra ciclului de somn. Desi acesti ochelari nu sunt cei mai eleganti, ei pot oferi protectie si un somn mai bun.

Alte lucruri pe care le poti face pentru a dormi mai bine: mergi devreme la culcare, stai 30 de minute in aer liber, fa exercitii regulate, o baie calda inainte de somn, asigurati-va ca este intuneric in camera - stingeti luminile si veiozele, asigurati un climat suficient de racoros in camera.