Piese auto aftermarket versus OEM - ce ar trebui sa stii

piese auto piese auto

Daca vei duce masina la un dealer pentru o rearatie, vei primi piese OEM (Original Equipment Manufacturer). Daca vei merge la un magazin independent, cel mai probabil vei obtine piese auto aftermarket.

Multi oameni presupun ca OEM sunt mai bune si isi fac griji in legatura cu cele aftermarket. Exista un adevar in aceasta credinta? Are sens sa economisesti bani folosind piese auto aftermarket ? Care este diferenta intre ele? Iata ce ar trebui sa stii.

Piesele auto OEM

Dupa cum sugereaza si denumirea, piesele auto OEM sunt fabricate de producatorul care echipeaza masina din fabrica. Ele sunt identice cu cele originale cu care a fost construit autovehiculul. Exista argumente pro si contra ale utilizarii lor.

Pro - Daca soliciti o anumita piesa auto la un dealer, o vei primi exact pe cea care se potriveste cu vehiculul tau si nu trebuie sa iti faci griji cu cumparaturile comparative. Totodata, poti fi sigur 100% ca piesa auto OEM functioneaza identic cu cea pe care o inlocuieste.

Contra - Piesele auto OEM costa, in general, mai mult decat piesele auto aftermarket. In unele cazuri chiar cu 60% mai mult. Cu toate acestea, pe masura ce magazinele independente devin din ce in ce mai populare, acest decalaj se micsoreaza. Piesele OEM sunt achizitionate de la dealer sau online, iar daca sunt comandate de un magazin independent, dureaza, ceea ce va creste timpul de reparatie a masinii.

Piesele auto aftermarket

O piesa auto aftermarket este orice componenta realizata de altcineva decat de producatorul autovehiculului. Utilizarea pieselor auto aftermarket nu anuleaza garantia masinii, atata timp cat sunt inlocuitori directi. Multe piese aftermarket functioneaza la fel de bine, sau chiar mai bine, decat versiunea lor OEM. Totusi, la fel ca si piesele auto OEM, piesele auto aftermarket au si ele argumente pro si contra:

Pro - Pretul pieselor auto aftermarket este mai mic decat cel al pieselor auto OEM, economiile putand fi semnificative. Piesele auto aftermarket sunt realizate prin inginerie inversa piesei OEM, ceea ce poate insemna uneori remedierea unor puncte slabe originale. Piesele auto aftermarket sunt mai usor de gasit si alegerea lor poate scurta timpul de stationare in service a masinii.

Contra - Datorita numarului mare de optiuni existente, alegerea unei piese aftermarket poate fi coplesitoare. Nu toate piesele auto aftermarket sunt prevazute cu garantie.

Sa aleg piese auto OEM sau aftermarket?

Daca ai de facut lucrari la caroserie in urma unei coliziuni, se recomanda piesele auto OEM. Asa poti avea garantia unei bune potriviri si siguranta in trafic pe viitor. De asemenea, daca vehiculul este inchiriat, poate fi esential sa ceri piese auto OEM pentru a nu pierde depozitul de securitate. Pentru detalii, consulta-te cu agentul tau de leasing.

Daca masina ta este reparata in baza unei polite de asigurare, poate fi necesar sa platesti o taxa suplimentara pentru piesele auto OEM, deoarece acestea tind sa coste mai mult. Discuta cu agentul de asigurare inainte de inceperea reparatiilor.

Nu exista raspuns corect sau gresit la intrebarea: Piese OEM sau piese aftermarket - ce sa aleg? Unii oameni prefera, pur si simplu, sa aiba toate piesele auto OEM si sunt dispusi sa plateasca in plus pentru ele. Altii aleg variantele mai ieftine. Cei mai multi, insa, se afla undeva pe la mijloc, preferand sa gaseasca un echilibru intre pret, confort si calitate.