Otite repetate: Cum sa le prevenim?

otita sero-mucoasa otita sero-mucoasa

Rare sunt cazurile in care copii care au stat la cresa sau la gradinita sa nu fi acuzat simptome de otita.Astfel, inainte de a implini 3 ani,aproape doua treimi din copii vor fi cunoscut cel putin un episod din aceasta boala. Dar dupa varsta de 6 ani,majoritatea nu vor mai fi supusi acestor dureri de urechi foarte pregnante.

Anumite otite pot evolua spre o torma mai serioasa:otita seroasa si sero-mucoasa.

Posibilitatea de a dezvolta astfel de infectii este favorizata la copilul mic de mai multi factori:

·Copii mici sunt mai sensibili la infectiile cailor respiratorii.

·Dezvoltarea structurii urechii este incompleta. Trornpa lui Eustachio este astfel mai mica la copil.Limitarea acestui organ,care leaga urechea medie cu gatul,avand drept misiune sa reguleze presiunea in urechea interna, pemite o trecere mai usoara a microbilor in urechea interna.In plus, raceala sau gripa pot sa antreneze o inflamare a trompei si sa favorizeze astfel aparitia otitelor.

Subiecti supusi riscului

Anumiti copii prezinta o susceptibilitate mai importanta.Putem deosebi patru grupe ale acestui tip:

·Cei nascuti prematur.

·Copii ai caror parinti reprezinta un teren familial alergic.

·Copii care prezinta antecedente de retlux gastro-esotagian.

·Copii care au dezvoltat otite ce au afectat ambele urechi inca din primele luni de viata.

Riscurile

Daca credeti ca exista o forma de otita la copilul dumneavoastra,nu asteptati si consultati medicul de familie. O otita care nu a fost luata in consideratie intr-o faza destul de rudimentara,poate sa aiba consecinte grave,Un examen medical va putea confirma infectia sau prezenta lichidului in spatele timpanului.Cand trompa lui Eustachio este inchisa,stagnarea serozitatilor mai mult sau mai putin infectate in spatele timpanului este la originea otitelor.

Cateodata, timpanul poate sa se rupa sub efectul presiunii cauzate de infectie.Dar in toate cazurile, otitele neglijate pot duce la o ingrosare si o degradare a timpanului.Daca aceste otite devin cronice, pot duce la degradari grave ale timpanelor si pot antrena pierderi ale auzului.Desi foarte rare, exista cazuri in care complicatiile pot merge pana la infectii grave ca meningita, pneumonie, chiar o paralizie a fetei.

Tratamentul

Tratarea otitei medii se face gratie antibioticelor pe durata a aproximativ zece zile.In general, penicilina combate infectia, iar alte medicamente atenueaza durerea si febra.In anumite cazuri, otita se dovedeste rezistenta acestui tratament; se va impune atunci inlocuirea lui cu antibiotice mai eticiente.

Daca 80% din otite se pot trata de la sine, este imposibil sa le deosebim pe cele care nu vor antrena complicatiile celorlalte.De accea, tratamentul cu antibiotice este generalizat.Destinate apararii locale impotriva infectiilor, vegetatiile adenoide situate in zona posterioara a nasului, se pot hipertrotia, devenind adevarate tocare de intectie microbiene si astupand astfel trompa lui Eustachio.Rinofaringitele mai mult sau mai putin permanente la anumiti copii se complica frecvent cu otite.Astfel, indepartarea acestor vegetatii poate constitui o masura peventiva importanta.

Daca otitele apar intr-o torma cronica toarte importanta, medicul poate sa propuna instalarea unui tub trans-timpanic.Aceasta decizie trebuie sa tina cont de importanta ratei de recidiva a otitelor, dar si de eventualele intarzieri de aparitie a limbajului la copil.Acest tub de ventilare introdus in timpan permite sa se restabileasca presiunea aerului in urechea medie si evacuarea secretiilor.Daca suprimarea vegetatiilor a ramas fara succes, aceste tuburi permit importante emeliorari.Tehnica de punere in functiune (miringotomie) este simpla si perfect controlata.

Prevenirea

O diminuare a riscurilor otitelor repetate poate fi usor realizata gratie catorva precautii simple:

· Sfatuim renuntarea la fumat in apropierea copilului si mentinerea aerului curat si sanatos

· Cand copilul prezinta o raceala, o gripa sau o alergie trebuie sa i se dea sa bea si sa manance in pozitie

verticala.

·Pe cat posibil, optati pentru tinerea la domiciliu decat pentru cresa sau,in caz ca nu se poate,alegeti

asezaminte care nu primesc decat un numar limitat de copii.

·Evitati excesele sau insuficientele de incalzire.

·Limitati baile in piscina care favorizeaza transmiterea infectiilor, in mod deosebit a otitelor.Dimpotriva,

baile in mare sunt recomandate.