Mituri despre homosexualitate demontate de stiinta

In natura, relatiile si sexualitatea dintre persoanele de acelasi sex nu reprezinta nici o anomalie, de fapt este o practica relativ frecventa. Astfel, homosexualitatea este condamnata la grade diferite de intensitate de catre aproape toate societatile de pe planeta.

 

Dar care sunt miturile cele mai raspandite despre comunitatea LGBT?

 

Mituri despre homosexualitate demontate de stiinta

Homofobia si maltratarile culturale ale homosexualilor nu sunt, de obicei noutati, iar printre multele mituri si minciuni care au fost rostite impotriva homosexualitatii, bazate pe presupusa incapacitatea lor de a fi tati sau mame, promiscuitatea lor, sau prejudecati de corelare abunda intre homosexualitate si pedofilie / pedofilie.

 

Cu toate acestea, un numar mare de studii demonteaza acest sir de mituri.

 

1. HOMOSEXUALITATEA ESTE O PATOLOGIE CARE POATE FI VINDECATA

In medii oarecum retrogradate, homosexualitatea este adesea denumita „boala”. Aceasta idee vine de la oameni care sustin ca homosexualitatea este o inclinatie care poate fi „vindecata daca este tratata in mod adecvat.“ Cu toate acestea, uman, biologic si mai ales genetic, oamenii de stiinta au aratat ca atractia fata de persoanele de acelasi sex, este o parte a unei caracteristici genetice si, prin urmare, are o baza biologica.

 

Pentru a verifica daca materialele genetice sunt legate de homosexualitate, oamenii de stiinta au observat si au comparat gemenii identici (care impartasesc toate genele) si gemenii (care impart aproximativ 50%). Rezultatele au aratat ca aproape toti gemenii identici au aceeasi inclinatie sexuala, dar acelasi lucru nu s-a intamplat cu gemenii fraterni. Acest lucru a sugerat ca exista un factor genetic responsabil pentru determinarea orientarii sexuale a individului.

 

Alte investigatii au contribuit la date care indica faptul ca anumiti factori biologici, cum ar fi expunerea anumitor hormoni la uter, pot influenta orientarea sexuala a subiectului.

 

2. HOMOSEXUALII NU POT CRESTE BINE COPIII

Oponentii casatoriei homosexualilor sunt adesea impotriva adoptarii copiilor de catre cupluri homosexuale. Ei pretind ca parintii homosexuali pot influenta negativ copilul, deoarece „copilul are nevoie de o mama si de un tata pentru a putea creste corespunzator”. Cu toate acestea, datele arata din nou ca aceste afirmatii nu au nicio baza in realitate.

 

In 2011, a fost realizat un studiu care a explorat un total de 90 de adolescenti. Jumatate dintre acestia, 45 de ani, locuiau cu parinti de acelasi sex, in timp ce restul de 45 erau copii ai familiilor traditionale. Au fost analizati cativa factori ai vietii lor de zi cu zi si performanta lor academica si sociala si s-a raportat ca ambele grupuri au obtinut rezultate simetrice, in sensul ca, copiii parintilor homosexuali aveau calificari academice putin mai mari.

 

3. MULTI HOMOSEXUALI  SUNT PEDOFILI

Multi oameni sunt de acord ca pedofilia este una dintre cele mai macabre si condamnabile crime care exista si subliniaza ca barbatii homosexuali sunt cei care tind sa fie protagonistii acestor acte infamante.

 

Din acest motiv, multi cercetatori au studiat acest subiect pentru a vedea in ce masura acest cliseu era adevarat, iar rezultatele au concluzionat ca o astfel de relatie este inexistenta. De exemplu, o ancheta efectuata de Institutul de Psihiatrie din Clark, Canada, a aratat fotografiilor copiilor si adolescentilor de ambele sexe barbatilor homosexuali si heterosexuali, in timp ce inregistrau date de excitare sexuala a subiectilor. Rezultatele au determinat faptul ca barbatii heterosexuali au avut tendinta de a fi mai excitati decat homosexualii, in special atunci cand au vizionat fotografii ale fetelor.

 

4. RELATIILE HOMOSEXUALE SUNT PROMISCUOASE SI DE SCURTA DURATA

Una dintre cele mai repetate clisee despre homosexuali este aceea care afirma ca relatiile lor sentimentale sunt mai superficiale sau mai putin durabile sau mai putin „romantice” decat relatiile heterosexuale. Aceasta idee nu pare sa aiba prea mult sens. Mai multe investigatii elaborate de Universitatea din Washington au rasturnat acest stereotip.