Libidoul, sarcina si paternitate, impresii tatic

Sa fie oare sarcina o perioada de implinire? Nu neaparat si pentru viitorul tatic, care nu isi poate satisface intotdeauna poftele trupesti… acasa.

Sentimentul abandonului

Visul cel mare este pe cale sa se implineasca: peste cateva luni voi fi tatic. Insa aceasta noua experienta antreneaza adevarate schimbari in limbajul cuplului si in sexualitate. Astfel ca “morfologia” cuplului incepe sa se ghideze dupa o noua gramatica, chiar cu riscul ca vechea complicitate conjugala sa fie oarecum zdruncinata.

“Cand am vazut rezultatul testului de sarcina am fost amandoi in al 9-lea cer. Pe urma mi-a cam pierit zambetul fiindca a trebuit sa pun cruce relatiei sexuale pe care o aveam cu sotia mea si care mergea foarte bine”, isi aminteste Paul cu putin naduf. Pentru multi barbati, bucuria de a deveni tatic este umbrita adesea de o mare durere: sotia a si devenit mamica chiar daca nu a nascut inca, amanta iubitoare si infocata adoarme ca Frumoasa din padurea adormita sub privirea dezorientata a lui Fat-Frumos. Momentele acestea poarta amprenta unor sentimente nu prea placute: barbatul se simte parasit, incepe sa se nasca parca o rivalitate cu viitoarea progenitura, este obsedat de sentimentul frustrarii etc.

Traversarea desertului

“De cand este gravida sotia mea am inceput din nou sa ma masturbez. Insa chestiunea asta nu ma satisface pentru ca o percep ca pe un fel de regresie fata de relatia buna pe care o aveam amandoi inainte”, ne marturiseste Marian, care acum este taticul implinit al fermecatoarei Natasa: dupa cateva saptamani de la nastere, cuplul si-a reluat fara probleme intimitatea din vremurile bune. Insa nu intotdeauna, din pacate, lucrurile reintra pe fagasul normal.

Asa s-a intamplat in cazul lui Robert: “Dupa nasterea copiilor, pot sa spun ca relatia sexuala dintre mine si sotia mea nu mai merge deloc. 0 iubesc insa nu inteleg blocajele pe care le are si nici nu mai are absolut deloc pofta. Asa ca fac si eu ca majoritatea barbatilor: caut sa-mi astampar poftele in alta parte.”. Nu putem decat sa-I sfatuim sa se consulte cu sotia lui fiindca nu este bine ca in cadrul unui cuplu sa se instaleze asemenea stari de disconfort in care sotii nu mai comunica intre ei. Racirea relatiei conjugale nu aduce nimic bun pentru cuplu – si cu atat mai putin pentru unitatea familiei.

Subiect tabu

Exista si cupluri, si implicit barbati, care nu trec prin aceste groaznice torturi. “Monica, cand era gravida, era plina de pofte. Avea un apetit sexual innebunitor. 0 chestie grozava”, aproape ca regreta Bebe care astazi este taticul a doi gemeni cam obositori pentru cuplul pe care il formeaza cu mamica lor, Monica. Un sfat viitorilor tatici: abordati cu prietenii de incredere discutii despre problema sexualitatii in timpul sarcinii la femeie. Un subiect care, curios lucru, se numara printre subiectele tabu ale societatii noastre contemporane. Un om informat… face cat doi!