Invatati sa calcati corect o camasa

Cine nu a cunoscut niciodata bucuriile de neuitat ale calcatului si ale cutelor? Care dintre noi se poate lauda ca nu a tunat si fulgerat si ca nu s-a infuriat pe o camasa indaratnica, care refuza sa se supuna dulcii mangaieri a fierului? Calcatul rufelor voastre este un cosmar? Iata aici un ghid pentru a deveni maestri in arta calcatului fara a fi calcati pe nervi!

Inainte de a incepe…

Camasa este unul dintre cele mai dificile articole de calcat ale unei garderobe. Un guler, doua mansete, o pereche de maneci, nu este catusi de putin usor sa stii cum sa procedezi. Si totusi, exista realmente o metoda care, o data asimilata, va va permite sa straluciti in societate si sa va mentineti camasile intr-o stare impecabila.

Luati-va camasa in mana si verificati-i materialul; cititi cu atentie instructiunile furnizate pe eticheta de catre fabricant. Efectuati corect in consecinta reglajul fierului vostru de calcat si urneziti foarte usor camasa cu ajutorul unui vaporizator.

Dpca la inceput veti avea nevoie sa acordati un bun sfert de ora acestei operatii delicate, in curand veti rezolva problema in numai doua minute.

Calcarea rufelor va plictiseste, dar nu va puteti dispensa de aceasta corvoada? Atunci instalati­va masa de calcat in fata televizorului: veti putea, astfel, urmari Eurosport-ul, alergand peste rriansetele dumneavoastra, veti sucomba la „Jocurile dragostei”, alunecand peste maneci…

In asteptare, faceti apel la toata puterea voastra de concentrare: treaba va fi serioasa!

Incepeti cu gulerul

Incepeti intotdeauna cu acesta, in cazul in care camasa voastra este dotata cu balene, scoateti-le.

Incepeti cu interiorul gulerului, mergand de la colturi catre centru,tineti fiecare colt intre aratator si degetul mare si trageti gulerul cu miscari scurte, pentru a nu se curba colturile.

Apoi, intoarceti camasa pentru a repeta operatia pe partea exterioara a gulerului. Iri sfarsit, calcati pliul, avand grija sa indoiti in prealabil coltul.

Pentru a evita aspectul lucios, calcati tesaturile acrilice pe dos. Astfel, veti reusi sa evitati luciul pe cusaturi si pe fermoare.

Coborati asupra mansetelor

Calcati-le chiar dupa guler si inainte de restul partilor. Intr-adevar, mansetele sunt partile cele rigide ale unei camasi. Astfel, ele nu risca sa se boteasca pe timpul cat dureza restul operatiilor.

Faceti aceleasi operatii ca pentru guler: calcati dinspre exterior inspre centru.

Exista doua feluri de a calca mansetele unei camasi:

Unele persoane vor prefera sa obtina o manseta „cu dunga”, adica cu un pliu marcat pe partea diametral opusa butonierei. Ca sa obtineti o astfel de manseta, pliati-o ca si cum ati inchide butoniera si treceti de mai multe ori cu fierul peste ea. Intoarceti maneca si repetati operatia.

Altii vor prefera o manseta „fara dunga”, adica una la care pliul nu este marcat. In acest caz, multumiti-va doar sa calcati manseta pe dos si pe fata, fara a o plia.

In ce priveste garniturile, calcati-le indoite.