In ce moment din clasa I trebuie copilul sa stie sa citeasca?

Confruntat cu cititul, fiecare copil isi are ritmul propriu de invatare. Nu intrati in panica chiar daca copilul vostru nu citeste tot atat de cursiv precum colegul sau de clasa.

de la 6 la 7 ani

La sosirea in clasa I, copii nu stapanesc, fiecare, aceleasi deprinderi legate de invatarea lecturii.

Acest fapt este datorat, pe de o parte, atitudinii parintilor, dar si in mare parte muncii de invatare preliminara efectuate in grupa mare de gradinita. Trebuie stiut ca, nefiind impuse programele, unele educatoare de gradinita pot merge, in functie de clasele cu care au de-a face, mult mai departe decat altele, care au in grija o grupa mai numeroasa, copii din medii mai putin favorizate pe plan social…

Rezultatul: Progresele sunt foarte variabile in primele luni ale clasei I. „Idealul ar fi, ne explica Mihaela, invatatoare la clasa I, sa raspundem la toate nevoile si, deci, sa variem formele de lucru, sa schimbam frecvent suporturile de lectura, sa lucram mult mai des cu copiii in grupe mici sau individual.”

Dar, pentru a reusi aceasta, ar trebui ca numarul de copii din clase sa fie mai mic. Aceasta este cauza pentru care, de Craciun, unii copii reusesc sa aiba rezultate reale, in timp ce altora le sunt necesari trei ani pentru a reusi sa citeasca perfect.

In general, totusi, punctul de reper al cadrelor didactice este luna februarie. In acest stadiu al anului scolar, copiii trebuie sa fie capabili sa descifreze, chiar daca nu o fac inca perfect. Inainte de aceasta data, nu este cazul sa va nelinistiti daca aveti impresia ca copilul a ramas mai in urma micilor lui colegi. In schimb, daca trece si luna martie, ar fi indicat sa luati legatura cu invatatoarea si sa puneti impreuna la punct o strategie care va va permite sa deblocati situatia. Dar nu va speriati peste masura!

Intr-adevar, la sfarsitul clasei I, 8 copii din 10 stiu sa citeasca. Dar urmeaza clasa a II-a. Rolul acestei clase, tot atat de importanta, este intre altele sa perfectioneze descifrarea textului scris la copiii care intampina inca dificultati. Aceasta le permite micutelor „broaste testoase” sa prinda din urma „iepurii” care le-au luat-o inainte pentru ca la sfarsitul clasei a II-a sa se gaseasca pe picior de egalitate,Parerea Mariei, care este invatatoare de peste 15 ani „Visul meu ar fi ca anul pregatitor – Clasa I – sa se faca in gradinita. Sa dispunem de acelasi spatiu, de acelasi material, de un colt cu papusi, un colt – bucatarie… Cam ca in Statele Unite! Sa invatam cititul in felul acesta, ca si cum ar fi un al 4-lea an de gradinita, fara a crea o ruptura pentru copii. La ora actuala, primim in clasa I copii provenind din gradinite diferite, cu deprinderi pe care nu reusim totdeauna sa le utilizam, ceea ce nu faciliteaza intotdeauna invatarea lecturii la unii copii, mai putin rapizi sau motivati.”