Fiti capabili de a spune nu copilului vostru

Fiti capabili de a spune nu ,Priviti problemele din afara ,Tratati-l ca pe un adult

Nu va fortati: nimic nu poate fi mai rau decat sa folositi acelasi limbaj cu el, pentru a parea „tanar” sau „la toarta”, parand ca ii spuneti: „am inteles ce-ai vrut sa spui!”.

Stapaniti-va: evitati cuvintele grele sau limbajul prea trivial si puneti capat oricarei iesiri si de o parte si de cealalta.

Nu il mai dadaciti: evitati diminutivele prea dulci care au farmec in copilaria mica. Uitati cuvintele puisor, scumpisor si alte „bombonerii”… (lasati-le in folosinta viitoarei prietene).

Controlati-va: cand vreti sa spuneti ceva, fiti clar, calm si controlati-va cuvintele (uneori aceasta cere eforturi mari!).

Fiti capabili sa spuneti nu: a spune NU este tot atat de important ca a spune Da. „NU” este o limita care imbarbateaza, excesul de „da”, nu este. Cand se poate, negociati.

Priviti problemele din afara: fiti lucizi pentru a simti daca sunteti manipulati si dejucati orice capcana cu simtul umorului.

Tratati-l ca pe un adult: apreciati impreuna nevoile lui de bani de buzunar, evitati sa fiti prea generosi sau zgarciti. Banii in plus pot fi castigati: baby sitter, meditatii, mici servicii…

Concluzia

Acasa este esential sa fie mentinuta o atmosfera de buna intelegere, spuneti-i „buna ziva, la revedere, multumesc!”. Nu mai asteptati ca acestea sa vina sistematic de la el. Nu ii mai dati ordine, ci intrebati-l:

– Vrei sa…?

– Ce-ar fi sa…?

– Ti-ar place sa…?

Bineinteles ca acestea nu sunt decat sfaturi: tineti cont de propria voastra personalitate si ramaneti „creativi”. Este inutil sa va faceti vreo vina, perioada adolescentei este grea pentru toata lumea! Culpabilizarea nu ar avea ca functie decat sa va anestezieze relatia.