Finantare pentru garduri electrice pentru animale salbatice

  • Sâmbătă, 4 Septembrie 2021
  • Animale
  • Publicat de
gard electric pentru animalele salbatice gard electric pentru animalele salbatice

Ministerul Mediului intentioneaza sa ofere finantare pentru garduri electrice rezidentilor din localitatile unde au fost raportate in mod repetat incidente sau daune cauzate de carnivorele mari, in special ursi bruni sau lupi.

Finantarea face parte dintr-un program, pus recent in dezbatere publica, care vizeaza prevenirea incidentelor care implica carnivore mari.

Finantarea va acoperi seturile de garduri electrice care pot fi infiintate in jurul gospodariilor, stancilor sau culturilor, a declarat Ministerul Mediului intr-un comunicat de presa.

Este o masura foarte buna atat pentru animalele salbatice cat si pentru protectia turistilor care sunt atrasi sa vada ursii si se apropie foarte mult de acestia riscand sa devina victime.

„Suntem tara cu cea mai mare populatie de ursi din Europa. Pe de o parte, exista o biodiversitate bogata; pe de alta parte, o mare responsabilitate pentru siguranta oamenilor. Programul nostru acopera aceasta dubla responsabilitate: pastrarea speciilor si convietuirea fara incidente intre oameni si carnivore mari. Vom acoperi 100% din costurile acestor sisteme pentru populatie din judetele in care au fost inregistrate incidente sau daune produse de animale salbatice”, a declarat Costel Alexe, ministrul mediului.

Oamenii pot primi pana la 2.000 de lei (aproximativ 412 de euro) pentru a amenaja garduri electrice.

Programul vizeaza Alba, Arges, Arad, Bacau, Bihor, Bistrita-Nasaud, Brasov, Buzau, Cluj, Caras-Severin, Covasna, Dambovita, Gorj, Hunedoara, Harghita, Mehedinti, Maramures, Mures, Neamt, Prahova, Sibiu, Salaj, Judetele Suceava, Timis, Valcea si Vrancea. pentru a ajunge cu masina in aceste locuri consulta inainte aplicatia calculator distante rutiere.

Programul se adreseaza populatiei din 26 de judete: Alba, Arges, Arad, Bacau, Bihor, Bistrita-Nasaud, Brasov, Buzau, Cluj, Caras-Severin, Covasna, Dambovita, Gorj, Hunedoara, Harghita, Mehedinti, Maramures, Mures, Neamt, Prahova, Sibiu, Salaj, Suceava, Timis, Valcea, Vrancea.

Informatiile publicate de Agrointeligenta – AGROINTEL.RO pot fi preluate doar in limita a 500 de caractere si cu citarea in PRIMUL PARAGRAF a sursei cu LINK ACTIV. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor, ca atare vom actiona in consecinta.

„Programul pe care il incepem in acest an va fi multianual. In 2020, investim 1,5 milioane de lei (309.278 de euro), astfel incat speciile sa fie protejate, iar oamenii sa fie in siguranta", a spus Alexe.

Fermierii din 26 de judete vor putea beneficia de aceste sporuri speciale in valoare de 2.000 de lei pentru achizitia de garduri electrice.

Banii sunt nerambursabili iar beneficiarii trebuie sa intruneasca urmatoarele criterii:

  • persoana fizica cu domiciliul in Romania
  • este propietarul unui teren aflat in cele 26 de judete vizate
  • propietarul poate depune o singura cerere cu valoarea maxima de 2.000 de lei
  • nu are datorii catre bugetul de stat

Cheltuielile cu montajul gardului este suportat in intregime de propietar. Documentele se vor depune la Administratia Fondului pentru Mediu.