Faza pe orgasm

Daca faza de excitatie este continuata fara a fi intrerupta, se trece la faza de orgasm.Aceasta faza se caracterizeaza prin punctul culminant al tensiunilor sexuale si prin inceputul relaxarii lor. Acesta este, de asemenea, momentul in care se va produce placerea sexuala, mai mutt sau mai putin intensa,si contractiile involuntare ale anumitor organe pelviene la cate 0,8 secunde.Aceasta perioada poate fi foarte intensa, dar este de scurta durata: de Ia 5 la 15 secunde.Dupa orgasm,toate schimbarile care s-au produs in corp,in faza excitatiei sexuale si in faza de orgasm, vor dispare mai mutt sau mai putin rapid, pentru a se reveni la starea initiala.

Faza de orgasm la barbat

Pentru barbat, ejacularea (expulzarea spermei) si orgasmul (placerea resimtita) se produc, in general, in acelasi timp si sunt aproape sinonime.Este vorba de un fenomen reflex, care o data declansat nu poate fi oprit.In momentul orgasmului, se produc contractii involuntare ale prostatei si ale veziculelor seminale (pentru a produce sperma) si expulzarea sub presiune a spermei.In general, barbatul trece dupa orgasm printr-o perioada refractara la orice stimul.Astfel, timp de cateva clipe, este imposibil sa ai o alta stimulare eficace, mangaierile directe pe penis putand fi chiar dezagreabile. Aceasta perioada poate fi foarte scurta Ia barbatii tineri, dar are tendinta de a se marl cu trecerea anilor si de a trece de la cateva secunde la mai multe minute sau chiar mai multe ore.Tulburarea cea mai frecventa in faza de orgasm este ejacularea precoce, adica incapacitatea de a avea un control normal asupra momentului ejacularii. Aproximativ 30% din barbati (1 barbat din 3) sufera de aceasta.Este o problema care raspunde foarte bine la tratamentul sexologic, deoarece foarte rar se intampla ca ea sa aiba o cauza organica. De fapt, aproape intotdeauna sunt implicate cauze psihologice sau relationale: anxietate, stres, lipsa de experienta, tema de esec, angoasa performantei, conflict in cuplu. Intre celelalte tulburari ale fazei de orgasm se numara ejacularea intarziata (nevoia unei stimulari anormal de lungi), absenta ejacularii (incapacitatea de a ejacula), ejacularea anhedonica (absenta oricarei placeri la ejaculare) si ejacularea retrograda (sperma urca in vezicula in loc sa iasa afara).Cauzele organice ale acestor tulburari sunt mai frecvente, dar se regasesc, de asemenea, si numerosi factori psihologici si relationali.

Faza de orgasm la femeie

Faza de orgasm la femeie este similara cu cea care se produce la  barbat, cu exceptia ejacularii.Mai precis,la nivel fiziologic, clitorisul este centrul orgasmului; chiar daca experienta subiectiva  poate face ca orgasmul sa fie resimtit ca provenind din vagin, uter, punctul G etc.In momentul orgasmului se produc contractii ale vaginului si uterului, insotite adesea de o senzatie de caldura si de placere, mai mult sau mai putin intensa. Spre deosebire de barbat, orgasmul feminin poate fi intrerupt daca se produce un deranjament. In plus, exista numeroase femei care au capacitatea de a avea mai multe orgasme in timpul aceluiasi raport sexual.

Absenta orgasmului sau anorgasmia este la femeie tulburarea asociata acestei faze.Unele femei nu pot avea niciodata orgasm, indiferent de circumstante.Totusi, pentru altele, orgasmul nu este absent decat in anumite imprejurari, de exemlu: in functie de tipul mangaierilor, de starea afectiva, de partener, de loc.Cauzele lipsei de orgasm sunt, in principal,psihologice si relationale, rar organice.Astfel, intre cauze se numara adesea: dificultatea de a te abandona, teama de a-ti pierde controlul, teama de intimitate, teama de a sta intinsa, o educatie negativa fata de sexualitate, conflict cu partenerul, stimulare insuficienta sau neadecvata.