Este mai bine sa umpli frigiderul ca sa fie mai eficient? - Raspuns firma reparatii frigidere

Se tot sugereaza ca un frigider plin cu alimente este mai eficient din punct de vedere energetic decat unul gol. Mai multe site-uri recomanda de fapt sa umpli spatiul in exces din frigider cu sticle de apa pentru a-l face sa functioneze mai eficient. Din pacate, acesta este doar un mit? Hai sa examinam mai bine eficienta frigiderului.

Un frigider este format dintr-o cutie bine izolata si o pompa de caldura. Racoarea este pompata printr-o serie de bobine, care se regasesc de obicei in spatele frigiderului. Absoarbe caldura din interior si apoi transfera caldura in exterior. Cu cat trebuie sa indepartezi mai multa caldura din interior, cu atat mai mult efort va depune frigiderul. In consecinta, de fiecare data cand exista un flux de caldura in sistem, va fi nevoie de mai multa energie electrica pentru a raci din nou totul.

Explicatia consta in faptul ca atunci cand usa este deschisa, aerul rece va iesi in exterior, fiind inlocuit de aer cald. Redu cantitate de spatiu de aer din frigider si vei avea un schimb mai redus de aer. Umple spatiul cu apa si nu va trebui sa racesti o masa de aer cald de fiecare data cand deschizi frigiderul. Acest lucru este valabil intr-o anumita masura, dar in toate scopurile practice nu va functiona.

De fapt, trebuie sa ne gandim la cat de multa energie se pierde la deschiderea usii si de cata este nevoie pentru a raci in primul rand toate acele sticle.

Capacitatea de caldura specifica este cantitatea de energie necesara pentru a aschimba temperatura unui kg de substanta cu un grad Celsius. Pentru apa, aceasta este de 4.18kJ grade Celsius pentru aerul la temperatura camerei care este mult mai scazut; 1kJ/kg grade Celsius. Prin urmare, va fi nevoie de mult mai putina energie pentru a schimba temperatura aceleiasi mase de aer decat o masa echivalenta de aer.

Asta inseamna ca atunci cand deschizi usa frigiderului, este mult mai usor sa se incalzeasca aerul si nu apa (sau continutul frigiderului). Cu toate acestea, asta mai inseamna ca apa este mai greu de racit in primul rand.

Trebuie sa mai iei in considerare si volumul de aer din frigider, nu doar masa. Aerul este mult mai putin dens decat apa. Cu exceptia cazul in care ai un frigider urias, in interior nu va exista aceeasi masa de aer acolo unde exista chiar si intr-o sticla de apa.