Cum stii ca esti insarcinata?

Cum stii ca esti insarcinata? Cum stii ca esti insarcinata?

Cum devine oul bebelus

Primul semn de sarcina este in general absenta menstrelor. Testele de sarcina, simplu de utilizat, se cumpara din farmacie fara reteta medicala. Dupa depasirea cu cateva zile a datei la care ciclul ar fi trebuit sa vina, femeia poate recurge la acest test ori la o analiza speciala care se face din sange.

Inca de la inceputul sarcinii, placenta elibereaza in sange un hormon HCG (Hormon Gonatofin Chorionic); acesta este eliminat prin urina. Banda de hartie a testului de sarcina, sensibila la acest hormon, isi schimba culoarea la contactul cu urina, punand astfel in evidenta o eventuala sarcina. Analiza de sange detecteaza acest hormon direct in sange, flind astfel mult mai elocventa.

Cum se transforma corpul viitoarei mame

Transformari externe

In timpul sarcinii, femeile se raporteaza in mod diferit la corpul lor. Unele prefera sa-si ascunda „diformitatea” imbracandu-se in haine largi; altele isi afiseaza cu mandrie burta proeminenta: fiecare cu cochetaria ei! Insa o femeie insarcinata, cu conditia sa-si accepte transformarile care se produc in corpul ei, are un farmec nebun!

De fapt burta nu incepe sa creasca si sa se rotunjeasca decat spre luna a patra. Sanii insa se umfla, devenind chiar de la inceput mai grei; areolele se maresc si se pigmenteaza. Viitoarea mamica sufera adesea de o oboseala neobisnuita insotita de greturi dimineata: aceste simptome dispar la sfarsitul lunii a treia.

Unele manifestari cutanate cum ar fi acneea sau pigmentarea fetei (masca de sarcina) insotesc si ele cateodata gestatia Unora li se umfla fata sau picioarele din cauza problemelor de circulatie.

Transformari interne

Placenta se dezvolta pe masura ce foetus-ul creste adica, pana in luna a saptea. Ea cantareste 500 g la sfarsitul sarcinii si favorizeaza schimburile care se produc intre mama si bebelusul in formare.

Pe parcursul sarcinii, uterul se dilata pentru ca foetus-ul sa poata creste. In trimestrul al treilea de sarcina, uterul marindu-se apasa pe vezica urinara, ceea ce provoaca urinari frecvente.

La sfarsitul sarcinii, colul uterin se destinde pregatindu-se de nastere. Contractiile uterine care incep inca din luna a saptea se intetesc insa raman nedureroase.

Evolutia embrionului si a foetusului

Embrionului incepe sa ii bata inima dupa numai trei saptamani. Dupa 6 saptamani el este de marimea unui bob de strugure; ochii, bratele si piciorusele sunt deja in plin proces de formare.

In cea de-a 8-a saptamana el incepe sa miste. Plutind in lichidul amniotic, el se hraneste prin placenta de care este legat prin cordonul ombilical.

In luna a 4-a, masoara 40 grame si devine foetus. Procesul de crestere se accelereaza. In timpul celui de-al treilea trimestru, el ia in greutate; se dezvolta creierul. Acum el este acoperit de un puf foarte fin. Se aseaza cu capul in jos, pregatindu-se de nastere. Dupa implinirea celor noua luni, fatul are o lungime de aproximativ 50 cm si este gata sa vina pe lume.

Supravegherea sarcinii

In prezent, sarcina este asistata din punct de vedere medical cu scopul de a depista orice problema care ar putea privi mama sau fatul. Viitoarea mamica trebuie sa faca analize de sange si de urina si examene ginecologice: trebuie verificat ca ea sa nu sufere de anemie, i se masoara tensiunea arteriala, se controleaza starea uterului. Trebuie sa evite fumatul deoarece tutunul este toxic agravand in special riscurile unei nasteri premature. Mama primeste deasemenea si indrumari dietetice.

Prin intermediul ecografiilor (vizualizarea bebelusului prin rezonanta de ultrasunete) se observa cresterea fatului, eventuale malformatii si, in mod accesoriu, se poate descoperi sexul copilului.

Amniocenteza, analiza lichidului amniotic, permite depistarea trizomiei 21 si a altor maladii genetice, prin examinarea cromozomilor. Ea mai permite si alte analize daca este necesar, in special depistarea unor eventuale semne de infectie la fat.