Cum sa-ti imbarbatezi copilul in cazul unui deces in familie

Impartasirea doliului cu copilul trebuie facuta cu cateva precautii:

  • Ramaneti disponibili vis-a-vis de copilul vostru, adica nu va lasati coplesiti de propria durere, de importanta sarcinilor pe care le aveti de indeplinit in urma decesului etc. Daca nu va simtiti capabili, ajutorul celor apropiati devine indispensabil.
  • Reamintiti-i copilului ca nu este raspunzator de moartea persoanei respective (deoarece in confruntarea cu moartea, orice fiinta umana are tendinta de a-si crea un sentiment de culpabilitate).
  • Inainte si in timpul inmormantarii,explicati-i in cateva cuvinte copilului-nici cei foarte mici nu vor fi tinuti deoparte si nici cei mai marisori despre ce se vorbeste, ce se intampla, raspundeti-i la intrebari.
  • Spuneti-i copilului ca nu va fi neglijat, indepartat, uitat (deoarece moartea este traita ca un abandon).Faceti-I sa inteleaga ca,chiar daca nimeni nu va putea inlocui persoana decedata, toti cei care il inconjoara vor face tot posibilul sa se ocupe cat mai bine de el si vor incerca sa faca in asa fel incat sa sufere cat mai putin din cauza absentei celui disparut.
  • Convingeti copilul ca nici el, nici parintii sai nu sunt in pericol de a muri (deoarece aceasta este ceea ce gandeste adesea copilul in mod spontan).
  • Spuneti-i copilului ca toata familia si prietenii vor continua sa il iubeasca pe cel disparut si ca nimeni,niciodata,nu il va uita (fapt care incurajeaza viata interioara a copilului cu persoana decedata).

Toate aceste puncte sunt esentiale pentru a imbarbata copilul in doliu.Ele trebuie,bineinteles,repetate de mai multe ori.Este chiar indicat sa ii scrieti unele din ele.