Cum sa gestionezi banii in mod eficient

Banii pot fi un adevarat instrument de organizare atata timp cat stii cum sa-i cheltuiesti “cu cap”. Cei mai multi dintre noi consideram ca viata este mult prea scurta pentru a face economii, dar sa nu uitam ca nu trebuie sa aruncam cu bani in stanga si in dreapta, anevoios, cand ne putem bucura de toate cele necesare cu implicatii mult mai reduse. Asadar, o gestiune eficienta a banilor vine cu numeroase avantaje, permitandu-ti inclusiv sa faci investitii corecte si adecvate in viitorul apropiat.

 

Cum sa-ti gestionezi banii eficient

 

l  Prioritizeaza-ti nevoile, redu placerile

Nu zice nimeni ca ar trebui sa-ti interzici orice placere, insa prea multe se pot transforma intr-un obicei, deci in risipa, ba chiar sa te trezesti ca nu reusesti sa-ti acoperi o serie de nevoi primordiale.

Pune nevoile pe primul loc si stabileste-ti o perioada de timp la care iti poti face cate o placere.

 

l  Deschide-ti un cont bancar

Daca nu detii deja un cont, iti poti deschide unul pe care chiar sa-l limitezi la o anumita suma de extragere (de exemplu, poti face asta pentru a strange banii pentru o casa noua, o masina, copil etc.).

 

l  Imparte cheltuielile si banii

Daca locuiesti cu o alta persoana, asigura-te ca si aceasta contribuie in egala masura la cele necesare (exceptand situatiile extreme).

De asemenea, poti imparti banii corespunzator, asigurandu-ti banii necesari pentru utilitatile de zi cu zi si dand deoparte ceea ce ramane pentru zile “negre”.