Cum sa combati si sa controlezi stresul

Stresul este o reactie naturala a corpului care va pregateste sa „luptati” sau sa „fugiti” de o situatie pe care o percepeti ca fiind periculoasa sau amenintatoare.

Dar, pe langa faptul ca este necesar pentru „supravietuirea“ noastra, atunci cand stresul este prezent la un nivel rezonabil, ne da energie, va genera entuziasm, ne face mai productivi, ne face mai alerti, si ne da impulsul de a aborda provocarile, depasirea problemelor si atingerea obiectivelor noastre; dar cand stresul devine incontrolabil si devine excesiv, atunci devine o problema care afecteaza negativ productivitatea noastra, sanatatea noastra fizica si psihica, concentrarea noastra si chiar relatiile noastre.

Acest stres negativ si incontrolabil apare, de obicei, ca urmare a schimbarilor din viata noastra, a problemelor legate de bani,  a conflictelor cu alte persoane, a senzatiei de vulnerabilitate, a sentimentului de lipsa de control etc. si unele simptome sau semne sunt: ​​hipertensiune arteriala, dureri de cap, tulburari de somn, tremor sau convulsii, iritabilitate, nervozitate, teama, lipsa de concentrare, lipsa de motivatie, tulburari de alimentatie, stima de sine scazuta, etc.

Mai jos este o lista cu modalitati de a combate sau controla stresul:

Respirati adanc Efectuarea unei respiratii profunde ne ajuta sa luptam cu stresul de fiecare data cand apare, desi pentru a putea sa il tinem sub control, trebuie sa invatam sa respiram profund permanent.

Fii pozitiv Un alt mod de a trata stresul este acela de a fi pozitiv in situatiile care genereaza stres; De exemplu, in fata unui mic regres in afacerea noastra, nu ar trebui sa incepem sa ne gandim ca va merge prost, ci mai degraba, indiferent ce se intampla, vom merge mai departe.

Actioneaza O alta modalitate de a controla stresul este sa nu mai consumati timp si energie pentru a va ingrijora sau a regreta ceva, preluati situatia sau problema si actionati.

Accepta Atunci cand nu putem face nimic pentru a remedia o situatie sau pentru a rezolva o problema, ceea ce trebuie sa facem este sa acceptam lucrurile asa cum sunt si in liniste, si sa asteptam rezultatul final.