Cum obtii despagubiri pentru daune morale si materiale

  • Vineri, 13 Ianuarie 2023
  • Lege
Cum obtii despagubiri pentru daune morale si materiale Cum obtii despagubiri pentru daune morale si materiale

In tara noastra, despagubile pentru victimele accidentelor rutiere sunt sunt acordate în conformitate cu prevederile Codului civil, care stabilește regulile privind răspunderea civila pentru prejudicii cauzate prin culpa.

Persoana care a cauzat accidentul este obligată să repare prejudiciul rezultat prin plata unei sume de bani, cunoscuta sub denumirea de despagubire.

Despagubirile pot fi acordate atât pentru daune materiale, cat și pentru daune morale

Ce sunt daunele materiale:

Reprezinta prejudiciul suferit de victime în urma accidentului,cum ar fi pierderea de venituri daca lipsesc mult timp de la locul de munca sau nu pot sa isi desfasoare activitate, heltuielile medicale sau costurile de reparatie a mașini lovite/avariate.

Daunele morale reprezinta suferința emoțională și stresul suferit de victime ca urmare a accidentului rutier in care au fost implicate

Victima/victimele unui accident rutier pentru a obtine despagubiri,trebuie sa depuna o plangere in instanta impotriva persoanei care a cauzat accidentul si trebuie sa prezinte probe care sa dovedeasca ca persoana responsabila de producerea accidentului este vinovata pentru prejudiciul adus.

Daca persoana responsabila cu producerea accidentului si care se face vinovata nu are suficiente mijloace financiare pentru a acoperi suma despagubilor, victimele pot obtine compensatii de la Biroului Asiguratorilor de Autovehicule din Romania(BAAR), Acest fond este alimentat din cotizațiile plătite de toți posesorii de polițe de asigurare RCA (responsabilitate civilă auto).

BAAR este o organizație/asociatie profesionala care are ca scop protejarea intereselor consumatorilor de asigurări auto din tara noastra.

Isi desfașoară activitatea în domeniul asigurărilor auto și are ca membri toate societățile de asigurări autorizate să desfășoare activități de asigurare auto pe teritorul Romaniei.

Responsabilitati:

Promovarea intereselor asigurătorilor auto din România și încurajarea dezvoltării pieței de asigurări auto.

Susținerea și dezvoltarea pieței de asigurări auto prin inițierea de programe și proiecte în beneficiul consumatorilor de asigurări auto;

Participarea la elaborarea de norme și reglementări în domeniul asigurărilor auto și la punerea lor in practica.

Oferirea de asistență și consultanță membrilor săi în probleme legate de activitatea lor de asigurare.

Reprezentarea intereselor asigurătorilor auto în relațiile cu autoritățile publice și alte organizații sau institutii ale statului.