Cum era o petrecere de naștere în Evul Mediu?

Cum era o petrecere de naștere în Evul Mediu? Cum era o petrecere de naștere în Evul Mediu?

Ce îți imaginezi când te gândești la petrecerile de aniversare din Evul Mediu? Evocă imagini familiare cu baloane, piñate, jocuri pentru copii, prăjituri și grămezi de cadouri în hârtie de împachetat colorată? Îți imaginezi ceva asemănător cu un târg renascentist sau un restaurant cu temă medievală, cu o sărbătoare și un joc prezentat în onoarea ta? 

Din păcate, niciuna dintre aceste afaceri nu a avut prea mult de-a face cu modul în care oamenii din Europa își sărbătoreau zilele de naștere între secolele XI și XVI. Așadar, cum sărbătoreau oamenii zilele de naștere în epoca cavalerismului, a cavalerilor și a regilor? Răspunsul te poate surprinde.

Petreceri medievale în general

Evenimentele pe care le-am considera acum „petreceri” în Evul Mediu s-au încadrat în una din două categorii – un festival public sau un sărbător privat.

Primul avea loc în fiecare lună a anului, de mai multe ori pe lună. Festivalurile publice  includeau adesea mâncare, muzică, jocuri tematice (cum ar fi jocurile de cuplu de Ziua Îndrăgostiților) și o zi de concediu prețuită. Similar cu Crăciunul nostru modern, au existat colinde pentru fiecare festival. Toată lumea a fost invitată la sărbătoare.

Sărbătorile de naștere: o afacere nobilă

Trebuia să fii bogat și membru al nobilimii de ziua ta pentru a justifica o sărbătoare specială. În funcție de averea dvs., sărbătoarea a variat de la un mic festin de seară la un turneu complet de mai multe zile. Pentru cei foarte bogați, melodiile pot fi compuse în onoarea persoanei. Au fost oferite cadouri, dar nu doar din considerație. Mulți oferă cadouri pentru a-și arăta loialitatea față de nobili.

În Poveștile lui Chaucer  Canterbury,  regele orașului Surrey „a avut sărbătoarea nașterii sale... proclamată în tot orașul său”. Arată că, în timp ce oamenii de rând nu au avut sărbătorile de naștere, ei au luat parte la festivitățile nobililor, chiar dacă doar în moduri mici.

Zile de naștere pentru noi, restul

Din cauza lipsei de ceasuri și calendare în rândul oamenilor obișnuiți, mulți oameni nici măcar nu știau data exactă a nașterii. În parte din această cauză, mulți oameni au sărbătorit în schimb ziua sărbătorii sfântului după care au fost numite. În țări precum Germania, data reală a nașterii a fost considerată chiar ghinion. Mulți credeau că era o perioadă în care corpul uman era cel mai susceptibil de a fi posedat de spiritele rele!

Dar nici măcar cea mai înaltă nobilime nu s-a bucurat de multe dintre facilitățile cheie ale unei zile de naștere moderne. Chiar dacă tortul cu dospit a fost inventat în Anglia în secolul al XIII-lea, era rar servit la sărbătorile de naștere. Din cauza ingredientelor costisitoare de atunci, deșertul a devenit  popular abia în secolul al XIX-lea . Și uită de ciocolată! A fost descoperit în vechiul Mexic și a ajuns în Europa până la Renașterea timpurie (și nu a fost încă îndulcit).

De ce sărbătoare atât de mică?

Credem că lipsa generală a sărbătorilor emblematice, cum ar fi zilele de naștere, a avut de-a face în principal cu speranța de viață relativ scăzută.

Chiar și în rândul proprietarilor de pământ, copiii de sex masculin aveau o durată medie de viață de doar 32,2 ani în Evul Mediu. Aceasta este potrivit  Jurnalului Internațional de Epidemiologie al Oxford . Speranța de viață era și mai mică pentru cei care lucrau, dar nu dețineau pământul, deoarece mâncarea și medicamentele erau mult mai puțin accesibile pentru ei.

Cu alte cuvinte, oamenii nu vedeau zilele de naștere ca pe ceva demn de sărbătorit. Acest lucru se datorează de obicei, deoarece vârsta părea doar să crească probabilitatea de boală și deces (și puțin mai mult). În schimb, un întreg calendar de zile de sfânt și sărbători „profane” (nereligioase) au luat locul zilelor de naștere. Oamenii au sărbătorit aceste sărbători la o dată stabilită, indiferent cine era în viață să se alăture petrecerii.

Sărbătorile individuale, pe de altă parte, nu erau sărbătorite de obicei. Era mult mai obișnuit ca oamenii să comemoreze ziua morții tale decât ziua nașterii tale, așa cum se determină și sărbătorile sfinților.