Cum afecteaza geometria cadrului calitatea de rulare a unei biciclete

Cum afecteaza geometria cadrului calitatea de rulare a unei biciclete Cum afecteaza geometria cadrului calitatea de rulare a unei biciclete

Geometria cadrului este principalul parametru care determina cu 80% caracteristicile de conducere ale unei biciclete. Producatorii de biciclete proiecteaza cadre pe baza unor calcule matematice complexe, pe care nu toata lumea le poate intelege.

Dar nu este greu de inteles cum anumiti parametri afecteaza comportamentul unei biciclete Cube.

In acest articol, vom vorbi in detaliu despre principalele caracteristici ale cadrului.

Unghiul tevii superioare

Este un parametru care reflecta gradul de inclinare a tevii suprioare in raport cu nivelul solului. Gradul de inclinare a acestuia este o caracteristica extrem de importanta care afecteaza direct manevrarea bicicletei.

Cu cat unghiul de inclinare este mai mica, cu atat manevrabilitatea bicicletei este mai buna. Bicicleta raspunde mai receptiv la directie, mai ales la viteze mari, accelereaza mai repede si necesita mai putin efort la viraje. Tevile aproape verticale se gasesc in bicicletele de munte, ciclocross si alte biciclete Scott concepute pentru o plimbare rapida si agresiva. In acelasi timp, aceasta configuratie a cadrului este mai putin eficienta la absorbtia vibratiilor transmise de la furca la ghidon.

Lungimea tevii

Lungimea tevii de directie determina in mare masura caracteristicile aterizarii biciclistului. Cadrele pentru mountain bike sunt prevazute cu cuvete scurte: ofera o miscare mai receptiva si mai agresiva; aterizarea biciclistului in acest caz este mai mica. Bicicletele de turism si modelele de oras pentru care un scaun drept este important, folosesc tevi de directie mai lungi.

Marimea furcii

Acest parametru aparent nesemnificativ joaca un rol important atunci cand vine vorba de performanta de conducere. O furca lunga afecteaza negativ manevrabilitatea bicicletei, dar in acelasi timp iti permite sa cresteti suprafata de contact a rotii cu pamantul, sa imbunatatesti stabilitatea bicicletei, sa oferi mai mult spatiu pentru picioare si sa reduci vibratiile transmise ghidonului. Aceste avantaje sunt deosebit de importante pentru bicicletele de turism concepute pentru calatorii lungi. La ciclocross si bicicletele de munte, raza de actiune a furcii este redusa la minimum pentru a nu reduce raspunsul directiei in timpul mersului agresiv.

„Amprenta” bicicletei

Inclinarea tevii de directie si intinderea furcii impreuna sunt responsabile pentru un indicator atat de important precum este derularea. Aceasta caracteristica este adesea denumita „amprenta” unei biciclete. De obicei nu este indicat de producator, dar confortul si usurinta de a controla bicicleta depinde de el.

Distanta dintre butuc si axul pedalei

Aceasta depinde de lungimea tijelor. In consecinta, distanta mai lunga este o prioritate pentru cei care prefera o calatorie ferma si stabila. Scurta - alegerea celor care apreciaza manevrabilitatea si controlul ridicat al bicicletei.

Lungimea efectiva dintre sa si ghidon

Acest parametru, este folosit pentru a marca lungimea cadrului. Aceasta este caracteristica care apare in majoritatea tabelelor pentru selectarea dimensiunii corecte a unei biciclete si este cea mai simpla modalitate de a estima dimensiunea unei biciclete. Este important sa intelegi ca lungimea efectiva nu este lungimea reala a tubului superior al cadrului, care poate fi drept sau inclinat. Aceasta lungime reprezinta distanta dintre axele centrale ale tubului scaunului si tubul de directie.

Astfel, relevanta geometriei cadrului depinde de stilul de mers, de drumurile pe care le alegi si felul in care vrei sa conduci.