Comunicare si cuplu

Comunicare si cuplu Comunicare si cuplu

Calitatea relatiei in cuplu influenteaza,in foarte mare masura,calitatea vietii sexuale.Intr-adevar,este rar ca oamenii care se detesta sau care sunt suparati unul pe celalalt sa poata avea impreuna o relatie sexuala interesanta si satisfacatoare.Este greu sa separi o relatie satisfacatoare in cuplu de sexualitatea satisfacatoare a acestuia.

Daca una sau cealalta din aceste dimensiuni este afectata, cealalta nu va intarzia, de asemenea, sa sufere.”

Din pacate, nu exista un manual care sa explice partenerilor cum functioneaza un cuplu sanatos.Nu exista nici o reteta care sa dicteze cum sa te comporti pentru a avea un cuplu sanatos.Totusi, cercetarile in domeniu au relevat importanta anumitor elemente.

Exista,in primul rand, aspectul gradului de angajare afectiva in relatia cu celelalt.

Aceasta angajare poate varia de la o uniune foarte superficiala, in care nu se impartaseste aproape nimic, la o uniune foarte stransa, in care impartasirea este cvasi totala si nu mai lasa spatiu libertatii individuale.Este evident ca, intre aceste doua extreme,ar trebui sa existe un echilibru:pentru buna functionare a cuplului,in relatie trebuie sa existe atat un anumit grad de angajare cat si loc pentru libertatea individuala.

Fara o angajare suficienta, intre parteneri nu exista destula incredere si este greu atunci sa-ti exprimi temerile, necazurile etc.Pe de alta parte, fara un grad suficient de libertate individuala si de incredere in sine, partenerii vor ezita, de teama de a ramane singuri,sa propuna schimbarile sau aranjamentele necesare cuplului lor.

In al doilea rand,este foarte importanta problema diviziunii autoritatii in interiorul cuplului.Intr-adevar, modul in care autoritatea este repartizata in cuplu si satisfactia partenerilor cu privire Ia aceasta repartizare va afecta modul in care va fi traita viata sexuala.

In al treilea rand, un cuplu care functioneaza bine trebuie sa gaseasca un echilibru  intre aspectul afectiv (emotiile si sentimentele), aspectul rational (logica) si aspectul comportamental (actiunea). Acest echilibru permite partenerilor sa se exprime si sa traiasca o viata mai bogata.

In cel de al patrulea rand,in viata unui cuplu vor apare situatii mai dificile. Abilitatea cuplului de a depasi conflictele(dificultati financiare, deces)ii va permite sa supravietuiasca si chiar sa iasa in castig din aceste situatii.

Totusi,comunicarea este cea care va permite schimburile de pareri intre parteneri cu privire Ia punctele precedente.Comunicarea este obligatorie:nu poti sa nu comunici.

Intr-adevar, din momentul in care doua persoane sunt impreuna, va exista obligatoriu o anumita forma de comunicare care se va stabili intre ele. Aceasta comunicare poate fi verbala sau non verbala.

Totusi,comunicarea care se produce intr-un cuplu nu este totdeauna eficace.Pentru ca ea sa fie eficienta, aceasta necesita anumite abilitati.Unul din ingredientele unei comunicari bune este capacitatea de a-ti exprima clar si eficient atat gandurile cat si emotiile.Aceasta cere, intre altele, folosirea lui "Eu", in detrimentul lui "Tu" acuzator.Astfel iti exprimi mai clar sentimentele spunand: "eu sunt trista" in loc de "tu esti un monstru; tu ma faci sa sufar".

Un alt ingredient este capacitatea de a-i cere celuilalt explicatii si confirmari a ceea ce crezi ca ai inteles.

Deci, inainte de a to infuria, de ce sa nu intrebi ce a vrut celalalt sa spuna.

Comunicarea nu este numai faptul de a vorbi, ci si capacitatea de a asculta.Ascultarea trebuie sa fie activa, pentru a nu-i da celuilalt impresia ca vorbeste in gol.Aceasta inseamna ca poate fi important sa-i dai celuilalt semnale precise ca este ascultat si ca intelegi ce are de spus.

Toate aspectele vietii cuplului influenteaza in mare masura sexualitatea. Un cuplu poate sa incerce sa imbunatateasca calitatea comunicarii sau alte aspecte ale vietii sale.Dar daca apar greutati deosebite, este de preferat sa se is contactul cu un profesionist si sa i se ceara ajutorul, inainte ca relatia de cuplu sa se degradeze prea grav.