Ce trebuie sa stii despre Hernia inghinala la copii

Ce trebuie sa stii despre Hernia inghinala la copii Ce trebuie sa stii despre Hernia inghinala la copii

Mica protuberanta aparand la nivelul regiunii inghinale,hernia inghinala este o malformatie congenitala minima,dar nu trebuie neglijata pentru ca prezinta riscul strangularii.

Hemia inghinalala la copil este cauzata de persistenta canalului peritoneo-vaginal,care exista in mod normal la ambele sexe in timpul vietii intrauterine si care dispare inainte de nastere.Hernia inghinala afecteaza de 8 ori mai multi baieti decat fete.Un organ abdominal iese din cavitatea sa naturala,urmeaza traiectul canalului inghinal si formeaza o protuberanta,vizibila mai ales atunci cand copilul tuseste, plange sau face un efort.

La baiat,cutele intestinale se afla in fata osului pubian si pot chiar sa coboare pana in scrot.La fata,ovarul, de asemenea,poate irupe in hernia inghinala,formand o protuberanta ovoidala puternica si nedureroasa,care nu trebuie confundata cu un ganglion.

Cand hernia contine o cuta intestinala,copilul poate acuza varsaturi si dureri abdominal.In toate cazurile complicatia de temut este o strangulare a herniei (2 la 20% din cazuri),care poate fi foarte grava in cazul bebelusului.Va provoca dureri mari copilului, insotite de plansete.Medicul va putea da diagnosticul palpand hemia, care nu mai este reductibila si este dureroasa.

Cum trebuie sa actionam

In situatia prezentei sau aparitiei celei mai mici protuberante, supuneti copilul unui examen medical al doctorului de familie.In virtutea riscului strangularii, tratarea herniei inghinale se va face mereu chirurgical.

Este o interventie tolerata bine,realizata de preferat la rece.

Strangularea herniei este o urgenta.Un specialist cu experienta va putea, cel mai adesea,sa o reduca manual, ceea ce pemite sa fie evitata o interventie chirurgicala de urgenta.

Va fi nevoie oricum de operatie, dar putin mai tarziu si in conditii mai bune.

Daca este imposibil de micsorat manuaf, este nevoie de o operatie de urgenta.

La fetite, daca este vorba de un ovar, se va actiona chirurgical.