Ce sunt Stablecoins? Ghid pentru începători

Ce sunt Stablecoins? Ghid pentru începători Ce sunt Stablecoins? Ghid pentru începători

Tehnologia din spatele monedelor digitale începe să fie din ce în ce mai atrăgătoare pentru mulți dintre noi, dar majoritatea începătorilor din piața crypto au o reticență în privința unei investiții în acest sens.

Tehnologia din spatele monedelor digitale începe să fie din ce în ce mai atrăgătoare pentru mulți dintre noi, dar majoritatea începătorilor din piața crypto au o reticență în privința unei investiții în acest sens, tocmai din cauza elementului cel mai interesant și anume: volatilitatea. Volatilitatea unei monede îți poate aduce pe de o parte creșteri spectaculoase, dar pe de altă parte poate venii la pachet cu pierderi. Aceste scăderi ale monedelor pot interveni și numai în câteva minute. Cel mai recent exemplu este cel al criptomonedei rege, Bitcoin, care în martie 2020 a avut, pentru doar 24 de ore, o scădere de 40%, de la un preț de aproximativ 8.000 de dolari, la aproximativ 4.800 de dolari.

Chiar și pentru pasionații din piața crypto, acesta a fost un moment extraordinar de bun, poate neașteptat de bun, de cumpărare. Unii au văzut momentul ca o reducere de 24 de ore, alții că cel mai mare coșmar. Desigur, contextul în care s-a produs această scădere bruscă a fost unul cu totul și cu totul special, fiind lockdown în România, Europa, SUA, cauzat de pandemie.

Lăsând la o parte această scădere atât de mare, astfel de schimbări de preț au loc tot timpul în piață crypto. Dar pentru a unii lumea crypto cu piață tradițională, s-au creat stablecoin-urile, adică o monedă stabilă.

Stablecoin-urile sunt dependențe de lumea reală, adică au paritate într-o monedă națională, dar nu sunt controlate, nu sunt legate de o bancă centrală. Practic, fiind legat de un activ suport, el își modifică evoluția în funcție de legătură sa. Cele mai multe astfel de stablecoin-uri sunt legate de dolar. Concret, evoluția stablecoin-ului va urma evoluția dolarului.

De departe, cel mai popular stablecoin este USDT. Denumit și Tether, acesta are volatilitate foarte scăzută. În România, avem și noi o moneda stabilă, care asemenea USDT-ului a preluat denumirea activului. RONC este o moneda care are paritate 1:1 cu leul românesc. Ambele monede se găsesc pe BitcoinRomania.ro, aceștia fiind singurii din România care au listat monedele, atât în platformele online, cât și prin intermediul rețelei lor de ATM-uri.

Care este utilitatea stablecoin-urilor?

Eu o văd ca pe o portiță între monedele clasice și monedele digitale. Dacă ești interesat de crypto, dar nu vrei să testezi și volatilitatea lor, poți începe prin a investi în USDT sau RONC. În schimb, dacă ai deja o investiție în criptomonede, poți privi stablecoinurile că pe un refugiu în momentele de volatilitate maximă a pieței.

De asemenea, dacă ești deja în lumea crypto, ai atins profitul dorit, nu dorești să mai riști, dar băncile îți fac probleme, desigur că te îndrepți către stablecoin, fiind, de asemenea, și în acest caz un refugiu.