Ce sunt anorexia si bulimia

Un studiu de sanatate realizat in 1998 arata ca„ la varsta de 11 ani, 37°/0 dintre adolescente si-ar schimba infatisarea daca ar putea. Acest procent urca la 58% la adolescentele de 13 ani si la 55% la cele de 15 ani. Inca de la varsta de 8-9 ani, fetitele se preocupa, deja, de greutatea lor!

Din nefericire, pentru mai multe dintre ele, problema nu ramane la acest stadiu si lupta contra alimentelor nu face decat sa inceapa la aceasta varsta. Anorexia si bulimia au consecinte serioase asupra sanatatii. Aceste tulburari se manifesta, in principal, la adolescenta si afecteaza, mai ales, fetele

Anorexia este o tulburare a alimentatiei, care se caracterizeaza printr-o obsesie impotriva mancarii si printr-o subtirime (fizica) provocata de un regim alimentar foarte sever. Cand o persoana sufera de anorexie, ea se priveaza, in mod intentionat, de alimente pentru a slabi. In afara faptului ca se lipseste de mancare, persoana care sufera de anorexie este, deseori, foarte activa si face tot felul de exercitii fizice pentru a pierde din greutate. Boala se dezvolta, deseori, la pubertate, in momentul in care corpul se schimba si se implineste. Persoana care sufera de anorexie slabeste semnificativ (cel putin 150/0 din greutatea normala) si pentru o perioada lunga de timp. Pierderea masei musculare ii da un aspect descarnat si, chiar daca este foarte slaba, se vede intotdeauna grasa si are o teama bolnavicioasa de a se ingrasa, Persoana care sufera de anorexie este, deseori, perfectionista si reuseste cu succes ceea ce intreprinde. In acelasi timp, aceasta persoana are o imagine proasta despre sine si are impresia ca exercita mai bine control asupra sa refuzand alimentele. Anorexia este, deseori, insotita de alte tulburari psihologice, cum ar fi anxietatea, obsesia sau deprimarea. Persoanele care sufera de anorexie isi tin secrete obiceiurile alimentare si, din nefericire, majoritatea dintre acestea nu-si dau seama ca au o problema. 200/0 dintre persoanele care sufera de anorexie mor din cauza . complicatiilor datorate starii lor sau se sinucid.

Si bulimia este o tulburare a alimentatiei, care se caracterizeaza prin excese alimentare pe care persoana in cauza incearca sa le compenseze prin regimuri alimentare si purgatie, pentru a pierde din greutate.

Spre deosebire de persoanele care sufera de anorexie, persoanele care sufera de bulimie au, in general, o greutate normala, uneori chiar putin peste cea normala. Persoanele care sufera de bulimie sunt constiente ca au o problema, dar, cum ele cauta fara incetare aprobarea celorlalti, jena este, deseori, cea care le impiedica sa ceara ajutor inainte de a ajunge la varsta adulta. Ca si in cazuf anorexiei, bulimia este, deseori, insotita de alte probleme psihologice.