Ce se intampla daca bei coca cola des

Consumarea de bauturi zaharoase cum ar fi Coca-Cola, este unul din obiceiurile alimentare preferate ale societatii. Ce efecte asupra sanatatii noastre au aceste tipuri de produse?

Mentinerea unui stil de viata sanatos poate reduce riscul, de exemplu, de cancer. Alimentele pot influenta aparitia acestei boli, care afecteaza in fiecare an 2,66 milioane de europeni. Din acest motiv, Organizatia Mondiala a Sanatatii tocmai a prezentat Codul Cancerului, in care propune 12 recomandari pentru a reduce riscul de a suferi de o tumoare. Printre aceste masuri se poate mentiona una: limitarea consumului de bauturi zaharoase. Cat de mult ne afecteaza sa consumam produse cum ar fi Coca-Cola sau Pepsi?

Prima consecinta: cantarul dvs. va observa

Consumul de bauturi indulcite cu zahar, in special bauturile carbogazoase (cum ar fi Coca-Cola, adica „marca generica” a bauturilor cola), este legata de o crestere inevitabila a greutatii. Conform estimarilor din 2014, obezitatea si excesul de greutate afecteaza deja unul din cinci copii din tarile OCDE. Cea mai grava epidemie din regiunile dezvoltate este cauzata de doua motive: diete bogate in grasimi si zaharuri si activitate fizica scazuta.

Al doilea efect: probleme de respiratie

Cresterea in greutate daca consumam prea mult Coca-Cola pare a fi o consecinta, cel putin logica. Ce alte efecte pot exista asupra sanatatii noastre? Surprinzator, cercetarile recente au sugerat ca bauturile zaharoase pot fi in spatele incidentei crescute a astmului. Aceasta tulburare se caracterizeaza prin problemele de respiratie suferite de pacienti. Caile respiratorii se umfla si se ingusteaza, ceea ce face ca aerul sa aiba mai putin spatiu pentru a trece, aparand, de asemenea, o anumita senzatie de strangere a toracelui si a tusei caracteristice.

Creaza dependenta?

In ciuda efectelor negative pe care aceste bauturi par sa le produca, dependenta potentiala pe care o produc este incontestabila. Acestea au un gust bun, sunt consumate la temperaturi scazute si au acea atingere revigoranta, ceea ce face ca Coca-Cola sa devina unul dintre produsele preferate ale populatiei.

De ce ne place sa consumam atat de mult bauturi de acest fel? Raspunsul este ca zaharul, in mod similar cu drogurile sau sexul, este capabil sa activeze centrele nervoase in creier, crescand nivelul dopaminei si serotoninei, prin calea mezolimbica dopaminergica responsabila de dependenta sau pofta. Suntem bucurosi sa bem aceste produse zaharoase, deoarece acest lucru ne ofera un anumit sentiment de placere. Cu cat consumam mai mult, cu atat stimuleaza mai mult creierul nostru.